Protest proti kovanju dobičkov na račun ljudi

V Koaliciji proti tajnim sporazumom so danes v Ljubljani s protestom izrazili svoje nasprotovanje sporazumom TTIP, Ceta in Tisa ter pozvali k njihovi zaustavitvi. Na protestu proti sporazumom, ki naj bi multinacionalkam omogočili povečevanje dobičkov na račun ljudi, se je zbralo približno sto ljudi.

Tudi v Ljubljani so protestirali proti sporazumom, ki naj bi 
multinacionalkam omogočili povečevanje dobičkov na račun 
ljudi.  Foto: Tamino Petelinsek
Tudi v Ljubljani so protestirali proti sporazumom, ki naj bi multinacionalkam omogočili povečevanje dobičkov na račun ljudi.  Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Akcije proti čezatlantskemu trgovinskemu in investicijskemu partnerstvu med EU in ZDA (TTIP), gospodarskemu in trgovinskemu sporazumu med EU in Kanado (Ceta) ter sporazumu o trgovini s storitvami (Tisa) danes potekajo po vsem svetu, del tega dogajanja pa je tudi Slovenija. V Ljubljani na Prešernovem trgu je namreč protest pripravila Koalicija proti tajnim sporazumom.

Proti temu, da bi korporacije pisale zakonodajo

Po besedah Andreja Gnezde iz Plana B za Slovenijo - mreže nevladnih organizacij za trajnostni razvoj na globalni ravni protestirajo proti vsem trgovinskim sporazumom, ki načrtujejo obsežno deregulacijo zakonodaje, ki varuje okoljske, potrošniške in delavske pravice. “Nikakor ne pristajamo na to, da bi prek teh sporazumov dali neke vzvode, da nam korporacije pišejo zakonodajo,” pravi Gnezda in dodaja, da je to preprosto nesprejemljivo. “Mi stremimo k novemu ekonomskemu modelu, trajnostnemu razvoju, ti sporazumi pa vodijo v diametralno nasprotno smer,” je dodal.

Na protestu se je zbralo približno sto ljudi, ki so svoje nasprotovanje trgovinskim sporazumom izražali z napisi, kot so Nočemo biti lahek plen korporacijskih hijen, Nočemo države v krempljih korporacij, Nočemo države podtalnih mahinacij.

Največ strahu na področju kmetijstva in socialnih standardov

Med protestniki je bil tudi poslanec ZL Matjaž Hanžek, ki je prepričan, da bodo sporazumi Sloveniji škodovali bolj ali manj na vseh področjih, kjer bodo multinacionalke lahko določale standarde. Trenutno je največ strahu na področju kmetijstva pa tudi pri vprašanju socialnih standardov. Če bo denimo multinacionalka ugotovila, da nekateri socialni standardi v neki državi omejujejo njihovo prosto konkurenco, bo lahko tožila državo, svari Hanžek.

Tudi nekdanji predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut meni, da bi bili s sporazumi v Sloveniji najbolj prizadeti okoljski standardi in položaj slovenskega kmetijstva. Če vlada želi povečati prehransko samooskrbo države, bi morala odstopiti od sporazuma, dodaja. Sicer pa meni, da bi se s sporazumi na evropska tla prenesli ameriški standardi, s čimer bi se socialne in okoljske razmere poslabšale.

Protesta so se udeležili še evropski poslanec Igor Šoltes, glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj in poslanka ZL Violeta Tomić.

Aktivna kampanja proti sporazumom v Sloveniji poteka že od konca lanskega leta, ko se je v skupnih prizadevanjih zbralo več kot 20 civilnodružbenih gibanj, nevladnih organizacij, sindikatov in političnih strank.

STA


Najbolj brano