Prostovoljcem bodo plačali

Ministrstvo za notranje zadeve ne predvideva sprememb svojega načrta za obvladovanje migrantske krize. Migrantski tok naj bi se zmanjšal, a ne bo presahnil.

Boštjan Šefic (levo) in Darko But Foto: STA
Boštjan Šefic (levo) in Darko But Foto: STA

LJUBLJANA >Od primorskih občin so se le predstavniki postojnske udeležili včerajšnjega sestanka na ministrstvu za notranje zadeve na temo operacionalizacije kontingentnega načrta za obvladovanje migrantske krize. “Nič usodnega ni bilo. Predstavnike občin so informirali o zadnjih ukrepih v zvezi z begunsko problematiko. Pojasnili so nam, zakaj je bilo treba postaviti tehnične ovire na slovensko-hrvaški meji in na kakšen način bodo migranti potovali skozi Slovenijo. Sestanek je bil namenjen predvsem občinam, kjer so vstopne in izstopne točke. Predvidevajo, da se bo migrantski tok nekoliko zmanjšal, a ne bo še presahnil,” je povedal Andrej Berginc, ki se je sestanka udeležil v imenu postojnske občine.

Država ne predvideva, tako je bilo vsaj razbrati na včerajšnjem sestanku, sprememb v kontingentnem načrtu, ministrstvo pa je županom in predstavnikom občin (na območju Postojne deluje Center za tujce, ki bi ga lahko uporabili za namestitev) zagotovilo, da bodo storili vse za zagotavljanje varnosti. Okoli nastanitvenega centra na Vrhniki so že postavili dodatno ograjo, ki preprečuje dostop do tamkajšnje šole in vrtca.

Državni sekretar Boštjan Šefic je predstavil prihodnje prioritete, povezane z migrantsko krizo. Po novem bo država delno plačevala prostovoljce za njihovo delo v namestitvenih centrih in na meji. Financirala naj bi tudi povračilo posredne škode, ki jo je povzročil migracijski val, a morajo najprej izdelati metodologijo za oceno škode.

Na zahodnobalkanski begunski poti je v zadnjih dneh najbolj kritično na grško-makedonski meji. Po napovedih Slovenije, Hrvaške in Srbije, da bodo ekonomske migrante začeli zavračati, se je na nikogaršnji zemlji med državama znašlo nekaj sto migrantov. Nekateri so svojo pot nadaljevali s pomočjo tihotapcev, drugi so se vrnili v grška mesta, nekateri pa so si v znak protesta s šivanko in sukancem zašili usta.

V soboto je tudi prvič snežilo. Po besedah direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta so v šotore oziroma nastanitvene centre namestili ogrevanje, sicer pa je v tem trenutku za migrante dovolj zimskih oblačil in obutve, prav tako hrane in čaja. Za zimski čas urejajo tudi primernejše načine oskrbe z vodo.

Slovenska vojska je nadaljevala s postavljanjem bodeče žice. Do včeraj so jo postavili več kot 50 kilometrov. Medtem begunski val ne pojenja, v nedeljo je v Slovenijo vstopilo približno 6000 prebežnikov, skupno že več kot 256.000. Prošnjo za mednarodno zaščito v Sloveniji je podalo 85 migrantov, doslej so rešili 37 prošenj, status azilanta pa so dobili štirje prosilci. DES


Najbolj brano