Proračunski primanjkljaj februarja skoraj pol nižji kot pred letom

Državni proračun je februarja izkazal primanjkljaj v višini 133,7 milijona evrov, kar je precej manj kot februarja lani, ko ga je bilo za 247,1 milijona evrov. Proračunski primanjkljaj je ta čas v letu običajno nekoliko večji kot v drugih mesecih, tudi zaradi izplačil kmetijskih subvencij.

Državni proračun je februarja izkazal primanjkljaj v višini 
133,7 milijona evrov. Februarja lani ga je bilo za 247,1 milijona 
evrov. Foto: Susana Vera
Državni proračun je februarja izkazal primanjkljaj v višini 133,7 milijona evrov. Februarja lani ga je bilo za 247,1 milijona evrov. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Skupaj z januarskimi 21,3 milijona evrov primanjkljaja je tako državni proračun v prvih dveh mesecih ustvaril za 155 milijonov evrov višje odhodke, kot pa je imel prihodkov. To je v skladu z načrti, so sporočili z finančnega ministrstva. V celem letu 2017 je načrtovan proračunski primanjkljaj v višini 681 milijonov evrov.

V državni proračun se je februarja steklo 619,9 milijona evrov, kar je tri odstotke več kot pred letom dni. Odhodki pa so bili s 753,7 milijona evrov za 11 odstotkov manjši kot februarja 2016.

Prilivi iz naslova davčnih prihodkov so se v letu dni povečali za nekaj manj kot štiri odstotke ter skupaj dosegli 551,6 milijona evrov. Pri tem so se prilivi od davka na dodano vrednost povečali za skoraj osem odstotkov na 251,9 milijona evrov, od trošarin pa za tri odstotke na 110,7 milijona evrov.

Država je februarja pobrala tudi za 44 milijonov evrov davka od dohodkov pravnih oseb, kar je le malenkost več kot februarja lani, je razvidno iz danes objavljenih podatkov.

Je pa Slovenija februarja prejela manj sredstev iz evropskega proračuna kot pred letom dni, in sicer v višini 35,9 milijona evrov. V lanskem februarju je bil ta znesek pri 40 milijonov evrov.

Odhodki iz proračuna so bili februarja nižji kot pred letom dni tako pri izdatkih za blago in storitve kot tudi pri plačilih obresti, transferjih v sklade socialnega zavarovanja, investicijskih odhodkih in odhodkih za vplačila v proračun EU.

Večji kot pred letom pa so bili pri kmetijskih subvencijah iz EU sredstev. Teh je bilo februarja za 55,9 milijona evrov, kar je 14 odstotkov več kot februarja lani in dobra četrtina zneska, izplačanega za ta namen v celotnem lanskem letu.

Bistvena odstopanja glede na letno dinamiko odhodkov je bilo februarja opaziti tudi pri odhodkih za investicijske namene, kar pa je po pojasnilih finančnega ministrstva pričakovano, saj so investicijski odhodki v prvih mesecih leta običajno nižji in se povečujejo proti koncu leta.

V prvih dveh mesecih skupaj so prihodki državnega proračuna dosegli 1,41 milijarde evrov, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Davkov se je v tem času v proračun steklo 1,25 milijarde evrov, kar je 11 odstotkov več, trošarin pa je bilo pobranih za 250 milijonov evrov oziroma 32 odstotkov več kot pred letom.

Za razliko od prihodkov pa so bili odhodki državnega proračuna v prvih dveh mesecih letos manjši kot v enakem obdobju lani. Znašali so 1,56 milijarde evrov, to pa je dva odstotka manj kot v prvih dveh mesecih lani.

STA


Najbolj brano