Proračun oktobra po dveh mesecih presežka s primanjkljajem

Po dveh mesecih s presežkom je državni proračun oktobra zabeležil primanjkljaj v višini 11,8 milijona evrov. Skupaj je v desetih mesecih proračunski primanjkljaj pri 534,7 milijona evrov, kar je po navedbah ministrstva za finance skladno z načrti.

 Skupaj je v desetih mesecih proračunski primanjkljaj pri 
534,7 milijona evrov, kar je po navedbah ministrstva za 
finance skladno z načrti. Foto: Susana Vera
Skupaj je v desetih mesecih proračunski primanjkljaj pri 534,7 milijona evrov, kar je po navedbah ministrstva za finance skladno z načrti. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Oktobrski primanjkljaj prihaja po avgustovskem presežku v višini 74,6 milijona evrov in septembrskem v višini 6,7 milijona evrov.

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za letos določen v višini 839,3 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je ministrstvo sporočilo, da bi lahko bil primanjkljaj ob koncu leta nižji, znašal bi lahko 714 milijonov evrov.

Proračunski prihodki so oktobra dosegli 739,1 milijona evrov, kar je 89,4 milijona evrov manj kot v enakem lanskem obdobju, je razvidno iz danes objavljenih najnovejših podatkov o proračunski realizaciji.

V desetih mesecih skupaj so se proračunski prihodki ustavili pri 6,84 milijarde evrov, kar je 165,6 milijona evrov oziroma 2,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Na ministrstvu za finance razliko pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetega denarja iz proračuna EU, saj Slovenija v okviru večletnega finančnega obdobja 2014 - 2020 do dokončne potrditve akreditacijskega sistema še ne dobiva povračil iz bruseljske blagajne. Skupaj je tako Slovenija iz EU v desetih mesecih prejela 336,6 milijona evrov, lani v tem času pa nekaj nad 673 milijonov evrov.

Davčni prihodki so v desetih mesecih skupaj dosegli 5,98 milijarde evrov in so bili glede na enako obdobje lani višji za 2,8 odstotka oziroma 165,3 milijona evrov.

Odhodkov je bilo na drugi strani oktobra za nekaj manj kot 750,9 milijona evrov oziroma za 78,8 milijona evrov manj kot oktobra lani. V desetih mesecih so odhodki iz proračuna skupaj dosegli skoraj 7,38 milijarde evrov, kar je 483,2 milijona evrov oz. nekaj nad šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Glavni razkorak na ministrstvu pripisujejo manjšim odhodkom za investicijske odhodke in transferje, ki jih je bilo do konca oktobra skupaj za 334,4 milijona evrov oziroma le 41 odstotkov glede na sprejeti proračun. Razlog za to je prav tako izpad ob prehodu na izvajanje nove finančne perspektive.

Največja preseganja pa proračun beleži na področju plač in drugih izdatkov zaposlenim. Ti stroški so večji predvsem zaradi višjega izplačila regresa v juniju ter stroškov dela, povezanih z migracijami v prvih mesecih leta.

STA


Najbolj brano