Proračun novembra z 69,2 milijona evrov primanjkljaja

Državni proračun je novembra zabeležil 69,2 milijona evrov primanjkljaja, potem ko je bil oktobrski primanjkljaj pri 12,5 milijona evrov. V 11 mesecih skupaj je proračunski primanjkljaj dosegel 603,9 milijona evrov, medtem ko je celoletni primanjkljaj s proračunom predviden pri 839,3 milijona evrov.

Državni proračun je novembra zabeležil 69,2 milijona evrov 
primanjkljaja. Foto: Susana Vera
Državni proračun je novembra zabeležil 69,2 milijona evrov primanjkljaja. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > November je bil tako peti mesec letos s proračunskim primanjkljajem. Najvišji primanjkljaj je bil marca (323,7 milijona evrov), najvišji presežek pa maja (skoraj 84 milijonov evrov).

V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za letos določen v višini 839,3 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize. Julija je ministrstvo sporočilo, da bi lahko bil primanjkljaj ob koncu leta nižji, znašal bi lahko 714 milijonov evrov.

Prihodki nižji zaradi izpada denarja EU

Proračunski prihodki so novembra dosegli 661,5 milijona evrov, kar je predvsem zaradi izpada na postavki evropskega denarja 120,6 milijona evrov manj kot v enakem mesecu lani, je razvidno iz danes objavljenih najnovejših podatkov o proračunski realizaciji.

Črpanje evropskega denarja se je novembra tako realiziralo le v višini 8,2 milijona evrov, medtem ko je bila v enakem obdobju lani realizacija pri 121,8 milijona evrov.

Prilivi od davčnih prihodkov novembra skupaj dosegli 603,3 milijona evrov, kar je 10,3 milijona evrov manj kot v enakem obdobju lani. Na to je po pojasnilih finančnega ministrstva vplival večji enkratni priliv v lanskem novembru, ko je bilo na podlagi inšpekcijske odločbe prejeto plačilo za obračunane obveznosti za nazaj.

Manjši prilivi od dohodnine kot novembra lani

Od dohodnine se je v proračunu novembra nateklo nekaj nad 78,1 milijona evrov, kar je skoraj 12 milijonov evrov manj kot novembra lani. Davek od dohodkov pravnih oseb je novembra letos v proračun prispeval nekaj nad 44 milijonov evrov, medtem ko so bili prilivi od tega davka v lanskem novembru pri 60,2 milijona evrov.

Realizacija prihodkov od DDV se je novembra ustavila pri 281,8 milijona evrov in je bila za 2,5 milijona evrov višja od lanske. Glede na lanski november je bila višja tudi realizacija vplačil trošarin, in sicer za 9,8 milijona evrov pri 136,9 milijona evrov.

V enajstih mesecih 7,51 proračunskih prihodkov

V 11 mesecih skupaj so se proračunski prihodki ustavili pri nekaj manj kot 7,51 milijarde evrov, kar je 285,5 milijona evrov oziroma 3,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Ob tem so dosegli 86,3 odstotka predvidenih prihodkov v sprejetem proračunu.

Tudi v tem primeru na ministrstvu za finance razliko pripisujejo predvsem nižji realizaciji prejetega denarja iz proračuna EU. V 11 mesecih je tako proračun počrpal nekaj manj kot 345 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa 794,8 milijona evrov.

Davčni prihodki so v 11 mesecih medtem skupaj dosegli 6,58 milijarde evrov in so bili glede na enako obdobje lani višji za 2,4 odstotka oziroma nekaj več kot 155 milijonov evrov.

Od dohodnine se je v 11 mesecih v proračunu nabralo za skoraj 895,6 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa za 847,7 milijona evrov. Prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so dosegli 555,1 milijona evrov, v lanskem 11-mesečju pa nekaj manj kot 551 milijonov evrov.

Prihodki od DDV so se v 11 mesecih ustavili pri nekaj manj kot 2,99 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa pri skoraj 2,97 milijarde evrov. V 11-mesečju je bilo skupaj pobranih za 1,43 milijarde evrov trošarin, kar je 65,3 milijona evrov več kot v enakem obdobju lani.

Največja preseganja na področju plač in drugih izdatkov zaposlenim

Odhodkov je bilo na drugi strani novembra za 730,7 milijona evrov, kar je za približno 80 milijonov evrov manj kot novembra lani. V 11 mesecih so odhodki iz proračuna skupaj dosegli 8,11 milijarde evrov, kar je 562,4 milijona evrov oziroma nekaj nad šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Glavni razkorak na ministrstvu pripisujejo manjšim odhodkom za investicijske odhodke in transferje, ki jih je bilo v 11 mesecih skupaj za 396,5 milijona evrov, kar predstavlja 49,2 odstotka glede na sprejeti proračun in za skoraj 600 milijonov evrov manj kot v enakem obdobju lani. Razlog za to je prav tako izpad ob prehodu na izvajanje nove finančne perspektive.

Največja preseganja pa ministrstvo za finance beleži na področju plač in drugih izdatkov zaposlenim. Ti stroški so bili v 11 mesecih pri 878,8 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa pri 832,7 milijona evrov. Po pojasnilih ministrstva so bili višji predvsem zaradi višjega izplačila regresa v juniju ter stroškov dela, povezanih z migracijami v prvih mesecih leta.

STA


Najbolj brano