Proračun maja s 85,2 milijona evrov presežka

Državni proračun je maja drugi mesec zapored zabeležil presežek prihodkov nad odhodki. Po aprilskih 61,4 milijona evrov je maja presežek dosegel 85,2 milijona evrov, je razvidno iz najnovejših podatkov o realizaciji državnega proračuna. Po petih mesecih je tako proračun beležil nekaj manj kot 425,1 milijona evrov primanjkljaja.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > V skladu s proračunom, ki ga je DZ sprejel novembra lani, je proračunski primanjkljaj za leto 2016 določen v višini 839,3 milijona evrov oziroma 2,1 odstotka bruto domačega proizvoda. To je najnižji predvideni primanjkljaj po začetku krize.

Aprila in maja skupaj za 146,6 milijona evrov presežka

Do aprila je bil proračun ves čas v primanjkljaju, do marca pa se ga je nabralo že za 571,7 milijona evrov. Aprila in maja se je nato slika obrnila, skupaj pa je v teh dveh mesecih proračun zabeležil za 146,6 milijona evrov presežka.

Proračunski prihodki so maja skupaj dosegli 794,7 milijona evrov in bili s tem najvišji letos. V primerjavi z majem lani so bili za skoraj 164 milijonov evrov višji. Davčni prihodki so maja dosegli nekaj manj kot 653 milijonov evrov, kar je okoli 25 milijonov manj kot aprila in drug najvišji letošnji mesečni izplen. Maja lani so se davčni prihodki ustavili pri 497,4 milijona evrov.

Realizacija prihodkov od DDV je bila maja po danes objavljenih podatkih ministrstva za finance pri 256,4 milijona evrov, kar je 46,5 milijona manj kot aprila in za 3,6 milijona več kot maja lani.

Davčni prihodki v petih mesecih višji za 135 milijonov evrov od lanskega petmesečja

V petih mesecih skupaj se je v proračun nateklo za 3,44 milijarde evrov, od tega davčnih prihodkov za 2,99 milijarde evrov. Letošnji petmesečni prihodki so tako primerljivi s tistimi v lanskem prvem petmesečju, samo davčni prihodki pa so bili višji za okoli 135 milijonov evrov.

Prihodkov od domačih davkov na blago in storitve, kjer so poleg DDV glavna postavka še trošarine, se je do konca maja v proračunu nabralo za nekaj manj kot 2,19 milijarde evrov. Lani v tem času je bil izplen od teh davkov, na katere je najbolj vplivala letošnja uvedba davčnih blagajn, nekaj manj kot 2,09 milijarde evrov. Samo z DDV je država v petih mesecih zbrala okoli 1,33 milijarde evrov, lani v petih mesecih pa približno 1,30 milijarde evrov.

Proračun počrpal manj evropskega denarja kot lani

Evropskega denarja je proračun maja počrpal za 88,3 milijona evrov, kar je drugi največji letošnji mesečni izplen po januarskem. V petih mesecih je bilo črpanje evropskega denarja pri 289,8 milijona evrov, v enakem obdobju lani pa pri 355,5 milijona evrov. Za letos je predvideno črpanje denarja EU v višini okoli ene milijarde evrov.

Odhodki nižji kot lani

Proračunski odhodki so bili na drugi strani maja s 709,5 milijona evrov drugi najnižji letos in za 19,4 milijona višji kot aprila. Maja lani so bili pri 747,3 milijona evrov.

V petih mesecih je proračun skupaj porabil nekaj nad 3,89 milijarde evrov, v enakem obdobju lani pa 4,12 milijarde evrov.

Plačila domačih in tujih obresti, ki še vedno zelo bremenijo proračun, so bila maja pri 76,5 milijona evrov, kar je najmanj letos. V petih mesecih je proračun skupaj za odplačilo obresti porabil 660,7 milijona evrov, lani okoli 663 milijonov evrov.

Ob neupoštevanju odhodkov za obresti je bil proračun maja tako še precej bolj v presežku. Dosegel je 146,3 milijona evrov, potem ko je bil aprila pri skoraj 158 milijonih. Po petih mesecih je t. i. primarni proračunski presežek pri 214,4 milijona evrov.

STA


Najbolj brano