Proračun januarja s 144 milijoni evrov primanjkljaja

Državni proračun je januarja ustvaril primanjkljaj v višini 144,4 milijona evrov, potem ko je ta decembra lani znašal 11,8 milijona evrov, januarja lani pa 222,4 milijona evrov.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Veljavni proračun za letos predvideva primanjkljaj v višini 859 milijonov evrov, po predlogu rebalansa pa se ta povečuje na 1,39 milijarde evrov.

DZ naj bi rebalans letošnjega proračuna potrdil v petek, ta pa med drugim predvideva, da se bodo letošnji prihodki proračuna zmanjšali za 64 milijonov evrov na 8,56 milijarde evrov, medtem ko so odhodki po novem načrtovani v višini 9,95 milijarde evrov, kar je 461,8 milijona evrov več kot po sprejetem proračunu.

Januarja so proračunski prihodki skupaj znašali 714,2 milijona evrov, potem ko so decembra lani dosegli 884,3 milijona evrov, januarja lani pa 661,6 milijona evrov.

Davčni prihodki višji od napovedi

Davčni prihodki so bili z nekaj nad 649 milijoni evrov za 22,1 milijona evrov višji od napovedi Finančne uprave RS, so najnovejšo objavo podatkov o realizaciji državnega proračuna pospremili na ministrstvu za finance.

Med davčnimi prihodki so prihodki od davka na dodano vrednost DDV znašali 326,1 milijona evrov, kar je za skoraj 82 milijonov evrov oziroma tretjino več kot decembra lani in za skoraj 17 milijonov evrov oziroma za dobrih pet odstotkov več kot januarja lani.

Prihodki od trošarin so bili s 132,8 milijona evrov za dobrih 45 milijonov evrov oz. skoraj četrtino nižji kot decembra lani, a za nekaj manj kot 13 milijonov evrov oz. dobrih 10 odstotkov večji kot januarja lani.

Davki na dohodek in dobiček, kamor sodita predvsem dohodnina in davek na prihodek gospodarskih družb, so bili s 129,3 milijona evrov malo nižji kot decembra lani, ko so dosegli 131,1 milijona evrov, in za skoraj 28 milijonov evrov oz. 27 odstotkov večji kot januarja lani.

Nekoliko nižji odhodki

Državni proračun je januarja iz bruseljske blagajne počrpal za 31,9 milijona evrov, potem ko je črpanje decembra lani doseglo 232,2 milijona evrov, januarja lani pa 27,4 milijona evrov. Letos so prejeta sredstva EU po predlogu rebalansa načrtovana v višini skoraj 1,1 milijarde evrov.

Odhodki državnega proračuna so medtem januarja dosegli 858,6 milijona evrov, kar je 37,5 milijona evrov oziroma za štiri odstotke manj kor decembra lani in za dobrih 25 milijonov evrov oziroma za tri odstotke manj kot januarja lani.

Od tega so plačila domačih in tujih obresti v mesecu januarju znašala 141,8 milijona evrov. Za letos so po rebalansu predvidena plačila obresti malo manj kot milijardo evrov.

STA


Najbolj brano