Projektu vodooskrbe so podaljšali rok

Projekt dolgoročne oskrbe s pitno vodo Krasa in Istre se nadaljuje, so sklenili župani devetih južnoprimorskih občin, ki so vanj vključene.

Projekt dolgoročne oskrbe s pitno vodo Krasa in Istre se nadaljuje, so sklenili župani devetih južnoprimorskih občin.  Foto: Leo Caharija
Projekt dolgoročne oskrbe s pitno vodo Krasa in Istre se nadaljuje, so sklenili župani devetih južnoprimorskih občin.  Foto: Leo Caharija

HRPELJE > Sklep zadnjega sestanka županov devetih južnoprimorskih občin je, da bodo nadaljevali s projektom dolgoročne oskrbe s pitno vodo Krasa in Istre. Projekt bi Istri zagotovil zanesljivi vodni vir (vodo s Krasa), Kras in Brkini pa bi obnovili sekundarno vodovodno omrežje, ki je že zelo dotrajano, zaradi česar se zdaj veliko vode izgubi v tleh. Skupini sodelujočih občin se je pridružila še nova Občina Ankaran. “Ne vidimo zadržkov, da ne bi pristopili k projektu. Nismo se še vsebinsko poglobili vanj, saj smo šele na sveže ustanovljena občina, v nadaljevanju ga bomo peljali v sodelovanju z Mestno občino Koper,” je povedal župan ankaranske občine Gregor Strmčnik.

Ker so občine imele več težav pri izpeljavi projekta, tudi s pridobivanjem služnosti na delih trase prenosnih cevovodov, niso uredile vse potrebne dokumentacije in niso izvedle del, na osnovi česar bi lahko črpale evropski denar iz evropske perspektive 2007-2014. Vendar so v projekt že vložile približno dva milijona evrov, zato so se ga župani odločili nadaljevati v naslednji finančni perspektivi.

“Pričakujemo, da nam bo država prišla naproti in sprejela ustrezno zakonodajo, ki bo omogočila čim prej rešiti težave s pridobivanjem služnosti,” poudarja vodja skupine županov Saša Svetelšek Likavec, hrpeljsko-kozinska županja.

Projekt je vreden 46,5 milijona evrov, od tega občine plačajo 20 odstotkov, ostalo država iz lastnih sredstev in iz kohezijskih skladov.

LKF


Najbolj brano