Proizvajalci terana v Bruslju o ponarejeni hrvaški dokumentaciji

Proizvajalci terana so evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je po sestanku povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja. Poudaril je še, da se nameravajo pritožiti tudi pri evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf.

Proizvajalci terana so v Bruslju predstavili tudi nekaj dejstev, 
ki jih komisija ni vedela. Foto: Chara Kaminara-Pipitsouli
Proizvajalci terana so v Bruslju predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela. Foto: Chara Kaminara-Pipitsouli

BRUSELJ > Sestanek proizvajalcev terana in komisarja Hogana je trajal uro in pol, kar je precej dlje, kot je bilo pričakovati. "Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol," je srečanje opisal Marjan Colja.

Komisar Phil Hogan je po besedah Colje povedal svojo plat zgodbe, da pač mora ravnati v skladu z evropskim pravnim redom, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela.

Evropski komisar za kmetijstvo Phil Hogan je slovenskim vinarjem danes v Bruslju obljubil pomoč pri izkoriščanju razpoložljivih instrumentov za promocijo terana, so po sestanku sporočili v Evropski komisiji. Srečanje so opisali kot konstruktivno in prijateljsko ter ponovili, da bodo branili pravice proizvajalcev terana in preprečili zlorabe. "Komisar Hogan je izrazil pripravljenost služb komisije za sodelovanje s proizvajalci v kraški regiji za čim boljše izkoriščanje razpoložljivih instrumentov v podporo promociji vina z zaščiteno označbo porekla teran in drugih proizvodov," pravijo v komisiji.

"Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena, in moram reči, da je bila to neka nova informacija za komisijo," je povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana.

Pravilnik o izvornih sortah Hrvaške ponarejen

Gre za dokumentacijo, ki jo je komisija posredovala Sloveniji in je bila skoraj v celoti prečrtana, a iz dela, ki je bil nekako razviden, so ugotovili, da je pravilnik o izvornih sortah Hrvaške ponarejen, saj je sestavljen iz dveh dokumentov v obdobju desetih let, je pojasnil.

Evropska komisija ima možnost častnega dejanja, da na podlagi priporočila evropske varuhinje človekovih pravic Sloveniji posreduje hrvaško dokumentacijo, ji da čas za njeno preučitev in prekine postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, je danes v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan. Minister mnenje evropske varuhinje o nepravilnosti odločitve komisije proti razkritju hrvaške dokumentacije, ki ga je zahtevala Slovenija, razume kot pomembno novo dejstvo in prelomno točko. "Sedaj je jasno, da je postopek nepravilen," poudarja. Komisija ima po Židanovih besedah zdaj tri možnosti: da to mnenje zavrne kot nepomembno, da opozorilo sprejme in ustavi postopek ali da v skladu s priporočilom Sloveniji posreduje dokumente, ji da čas za njihovo preučitev in postopek prekine. Minister pravi, da sicer še vedno obstaja tudi črni scenarij - tožba komisije na Sodišču EU, na katerega se prav tako še naprej pripravljajo. To po njegovih besedah ni nič neobičajnega, saj članice pogosto tožijo komisijo in pogosto tudi zmagajo.

Predstavniki civilne iniciative so komisarju tudi povedali, da bodo vložili pritožbo na evropski urad za boj proti goljufijam Olaf. Olaf mora po besedah Colje raziskati dejstva, na katerih temelji odločitev Evropske komisije, in preveriti, ali je dokumentacija Hrvaške avtentična.

Vse to po njegovih besedah sicer verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

"Mislim, da druge poti skorajda ni," je menil Colja. A obenem je dejal, da jih je komisar Hogan podučil, da je zdaj čas, da predstavijo vse argumente, ki bi mogoče spremenili odločitev komisije, kar so tudi pripravljeni storiti.

"Mogoče pa ni vse tako zaprto," je dejal. Na vprašanje, kaj se torej še da storiti, je odgovoril, da ne ve, a da so iz konteksta debate razbrali, da bi bilo mogoče postopek tudi ustaviti, če bi komisija ugotovila kaj nepoštenega s strani Hrvaške.

Prva naloga civilne iniciative sicer sedaj bo, da pritiskajo na komisijo, naj jim čim prej posreduje zahtevane dokumente. Komisija bo po njegovih besedah verjetno iskala izgovore, da teh dokumentov ne razkrije, a "upanje umre zadnje".

Občutki so dobri

Prav tako se bodo sicer po besedah Colje intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.

Colja je kljub vsemu po sestanku poudaril, da so občutki dobri. "Debata je bila res konstruktivna in pozitivna," je izpostavil ter se komisarju zahvalil za sprejem in strpno poslušanje uro in pol.

Povedal je tudi, da so komisarja Hogana povabili v Slovenijo, da si sam pogleda, kaj pomeni proizvodnja terana na majhnem koščku zemlje v primerjavi z velikimi površinami v Hrvaški Istri.

Sama prodaja terana zaradi odmevnosti tega primera sicer po navedbah Colje ni bistveno večja, čeprav je to prineslo neko novo osveščanje. Teran se od nekdaj prodaja kot vino s posebnimi zdravilnimi učinki in kot takega ga ljudje tudi pijejo, je sklenil Colja, ki je med sestankom v Bruslju tudi prvič postal nono.

STA


Najbolj brano