Programski svet RTVS soglašal z reorganizacijo informativnega programa

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je danes izglasoval soglasje k predlogu sprememb statuta zavoda, ki prinaša združitev uredniško-producentskih enot na področju informativnega programa televizije in radia.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Že v sredo bo o predlogu razpravljal nadzorni svet RTVS, ki bo tudi sprejel končno odločitev o spremembah statuta.

Če bo predlog vodstva zavoda dobil tudi zeleno luč nadzornikov, bo na Televiziji Slovenija (TVS) prišlo do združitve parlamentarnega programa z informativnim programom. Za nacionalni radio pa je predvideno, da se bo enota informativnih in razvojno-eksperimentalnih programov združila z enoto prvega programa v po novem prvi informativni program.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je poudaril, da je sprejetje sprememb statuta nujno, če želi vodstvo zavoda udejanjiti načrt, ki ga je predstavilo ob izvolitvi. Po njegovih besedah gre za pomembno odpravo organizacijskih anomalij, spremembe pa bodo omogočile tudi imenovanje odgovornih urednikov s polnim mandatom.

Filli je opozoril, da spremembe pomenijo tudi zametek bodočega tako imenovanga news centra, ki bo pod eno streho združil informativne programe televizije, radia in novih tehnologij oziroma multimedije. Zanikal je, da bi se za predlogom vodstva skrivali kakršnikoli slabi nameni, kot je na primer kadrovska čistka, o kateri nekateri ugibajo. Spremembe tudi naj ne bi bile vzvod za odpuščanje zaposlenih.

Z združenimi produkcijskimi in kadrovskimi zmogljivostmi informativnega in parlamentarnega programa bo po besedah direktorice TVS Ljerke Bizilj televizija izpolnila več zahtev, kot so bolj kakovostno pokrivanje dogajanja v državnem zboru in njegovih delovnih telesih, racionalizacija dela in programska obogatitev tretjega televizijskega programa.

Predlog statutarnih sprememb prinaša tudi ustanovitev nove uredniško-producentske enote program plus, ki bo namenjena razvijanju hibridnih televizijskih žanrov, kot je na primer sedanji jutranji program, in to predvsem v okviru drugega televizijskega programa. Slednji se bo po napovedih Biziljeve spreminjal v smeri nekakšne televizijske inačice Vala 202.

Direktor Radia Slovenija (RAS) Miha Lampreht je dejal, da bodo predlagane spremembe omogočile preobrazbo sedaj “generalističnega” prvega radijskega programa v izrazito informativni celodnevni radijski program. Po njegovih besedah bo prvi program prav z izrazitim informativnim značajem najbolj izstopal na slovenskem radijskem trgu.

Filli je še pojasnil, da sedaj vodji organizacijskih enot televizijska in radijska produkcija imenuje generalni direktor, po predlogu sprememb pa jih bosta imenovala direktorja TVS in RAS. Po njegovi oceni gre za povsem logično novost, ki bo direktorjema omogočila, da si sama določita svoji ekipi.

Nobeden od programskih svetnikov se ni izrekel proti predlogu. Slišati je bilo le pomisleke, ali bodo statutarne spremembe prinesle izboljšave, ki jih napoveduje vodstvo zavoda. Svetniki so zato izrazili pričakovanje, da jim bo vodstvo čez leto dni poročalo o učinkih sprememb. Pri tem je Filli opozoril, da je spremembe treba udejanjiti v šestih mesecih po potrditvi in ne čez noč.

Trije predstavniki zaposlenih v programskem svetu so vodstvu RTVS očitali slabo komunikacijo z zaposlenimi pri pripravi statutarnih sprememb. Po besedah Igorja Berganta je vodstvo zanemarilo kulturo notranjega dialoga v zavodu. Opozoril je, da je predlog prišel na programski svet še preden se je sploh iztekel že prekratek rok za oddajo pripomb.

Na današnji seji je programski svet nacionalne RTV hiše tudi prisluhnil poročilu varuha pravic gledalcev in poslušalcev za leto 2014 ter tehnični predstavitvi bodočega news centra. Izbiral je tudi člane žirije za podelitev nagrade Frana Milčinskega Ježka.

STA


Najbolj brano