Prodaja Mercatorja tudi uradno zaključena

Postopek prodaje približno 53-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju je bil danes tudi uradno zaključen, saj je konzorcij prodajalcev dobil kupnino v višini 172 milijonov evrov. Pred zaključkom je bila z bankami podpisana tudi pogodba o prestrukturiranju Mercatorjevega dolga v višini ene milijarde evrov, so sporočili iz Agrokorja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Celotna vrednost prevzema Mercatorja znaša 544 milijonov evrov, od česar je 324 milijonov evrov namenjenih za pridobitev stoodstotnega lastništva, 200 milijonov evrov za zmanjšanje finančnih obveznosti Mercatorja ter 20 milijonov evrov za operativno financiranje tekočega poslovanja Mercatorja.

Pivovarna Laško pa je prek spletnih strani Ljubljanske borze danes sporočila, da so družbe Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska za 23,3-odsotni delež prejele 75,5 milijona evrov.

Ta sredstva bodo, kot so zapisali, pomembno prispevala k razdolževanju skupine Laško, kar predstavlja uresničitev sporazuma o finančnem prestrukturiranju, ki so ga konec aprila tri družbe podpisale z bankami upnicami. Dodali so, da je bil postopek prodaje voden strokovno in transparentno.

Agrokor bo moral v treh delovnih dneh objaviti še prevzemno namero za preostale delnice največjega slovenskega trgovca, ne prej kot v 10 in ne pozneje kot v 30 dneh po objavi namere pa še prevzemno ponudbo.

V konzorciju prodajalcev so bili Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Nova Ljubljanska banka (NLB), Nova Kreditna banka Maribor (NKBM), Gorenjska banka, Prvi faktor-Faktoring, Banka Koper, Hypo Alpe-Adria Bank, NFD, Banka Celje in NFD Holding.

NLB in NKBM, ki sta v 100-odstotni državni lasti, sta na račun na primer prejeli malo manj kot 35 milijonov evrov prva in 17 milijonov evrov druga.

Če bodo pristali na ceno 86 evrov na delnico, bodo ostali delničarji prejeli 153 milijonov evrov. Med njimi prevladujeta hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Prek 62,5-odstotnega lastništva v družbi KLM, ki je 2,2-odstotni lastnik Mercatorja, je delničar v podjetju tudi predsednik PS in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković.

STA


Najbolj brano