Problematična še ZaAB

Predsednik republike Borut Pahor bo kandidata za predsednika vlade Mira Cerarja predlagal v torek. Potem ko je NSi izstopila iz igre za uvrstitev v koalicijo, verjetnemu mandatarju za nadaljevanje pogajanj ostajajo trije sogovorniki - Desus, SD in ZaAB. Pri zadnji je za Cerarja še vedno problematična kandidatura Alenke Bratušek za evropsko komisarko.

Ostaja le še vprašanje, ali bo Miro Cerar v vladi našel mesto za  ZaAB s predsednico Alenko Bratušek Foto: Borut Zivulovic
Ostaja le še vprašanje, ali bo Miro Cerar v vladi našel mesto za ZaAB s predsednico Alenko Bratušek Foto: Borut Zivulovic

LJUBLJANA > Predsednik SMC Miro Cerar je medtem ocenil, da umik NSi ni dober za Slovenijo. Odločitev izvršilnega odbora stranke mu je predsednica Ljudmila Novak sporočila tudi osebno in ponovila stališče, da so bili predlogi stranke v osnutku koalicijske pogodbe premalo upoštevani.

Predsednik republike Borut Pahor bo kandidata za predsednika vlade državnemu zboru predlagal v torek, 19. avgusta, so včeraj sporočili iz predsednikovega kabineta. Na podlagi stališč vodij poslanskih skupin predsednik ocenjuje, da ima zmagovalec letošnjih parlamentarnih volitev Miro Cerar zadostno podporo za izvolitev. O tem je že obvestil tako Cerarja kot predsednika DZ Milana Brgleza.

Cerar: bežanje od odgovornosti

Stranka NSi se je po Cerarjevem mnenju očitno odločila, “da ne želi prevzeti odgovornosti za spremembe, katerih nosilci bomo v bodoči vladi.” Kot pravi, tega ne jemlje osebno, gre pač za politično odločitev NSi. “To lahko razumem, a ne odobravam. Menim, da je to zamujena priložnost, ki jo bo NSi morala sama presoditi,” je povedal. Z NSi ne bodo sprožali novih pogajanj. “Zelo smo se potrudili, da jim omogočimo vstop v koalicijo. Imeli so zelo velikodušno ponudbo na mizi. Njihova drža tako očitno sporoča še kaj drugega kot zgolj nestrinjanje s programom,” je dodal.

V SD, tako pravijo, odločitev NSi obžalujejo. Tudi generalni sekretar Desusa Branko Simonovič je dejal, da so želeli NSi v koaliciji, čeprav ne s socialno kapico, ne z liberalizacijo in ne z odpiranjem zadev, ki Slovenijo delijo.

Usoda Bratuškove negotova

V nadaljevanju pogovorov za sestavo koalicije Cerarju tako kot sogovorniki ostajajo Desus, SD in ZaAB. Zaradi umika NSi ne bo potrebna revizija koalicijskega sporazuma, s potencialnimi koalicijskimi partnerji bodo obravnavali vsebinska vprašanja, napoveduje Cerar.

V odnosu SMC do stranke ZaAB pa ostaja problematičen seznam kandidatov za evropskega komisarja, na katerem je tudi predsednica ZaAB in odhajajoča premierka Alenka Bratušek. Še posebej potem, ko je izbiro kandidatov vzela pod drobnogled Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Cerar je pojasnil, je z načinom izbire nezadovoljno članstvo SMC, nenaklonjeno mu je tudi javno mnenje. “To ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju z ZaAB,” je dejal. Svet SMC bo predvidoma v torek ali sredo razpravljal tudi o tej temi, ko bo sprejemal odločitev o partnerjih v koaliciji.

Cerarju tudi brez NSi ostaja možnost sestaviti trdno koalicijo. S SD, z Desusom in ZaAB ima zagotovljenih 56 poslanskih glasov, brez ZaAB pa le štiri manj.

Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev. Ali bo pri tem ostalo in o razdelitvi resorjev med strankami se bodo pogovarjali prihodnji teden. Gotovo pa bo SMC vztrajala pri tem, da prevzame finančno ministrstvo. Kakorkoli, sestava koalicije bo znana prihodnji teden in nova vlada ne bo kopija nobene od dosedanjih, zagotavlja Cerar.

DAVORIN KORON


Najbolj brano