Probanka z bankomati le še do 16. marca

Podržavljena mariborska Probanka, ki je od septembra 2013 v postopku nadzorovane likvidacije, bo 16. marca ukinila poslovanje prek bankomatov in poslovanje s kartico Maestro. Že v začetku februarja so ukinili tudi kartici Mastercard in Mastercard revolving, konec marca pa bodo zaprli vse transakcijske račune in poslovanje prek spletne banke.

 Probanka bo 16. marca ukinila poslovanje prek bankomatov. Foto: STA
Probanka bo 16. marca ukinila poslovanje prek bankomatov. Foto: STA

MARIBOR > V Probanki so svoje komitente že večkrat opozorili, da si v izogib neprijetnostim pravočasno uredijo svoje bančno poslovanje na drugi banki.

Banka, ki jo je nadzorovana likvidacija skupaj s Factor banko, potem ko je Banka Slovenije ocenila, da dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu, doletela 6. septembra 2013, naj bi postopke za odhod s trga sklenila do konca naslednjega leta.

Vse od uvedbe postopka in prihoda izredne uprave postopoma zmanjšuje obseg poslovanja ter prodaja svoje premoženje, storitve in posle. Obseg poslovanja je v enem letu od uvedbe postopka zmanjšala za slabo polovico.

V prvem letu likvidacijskega postopka je Probanka, ki bo do odhoda s trga poplačala vse varčevalce, poplačala 364 milijonov evrov obveznosti do navadnih upnikov. Po državni dokapitalizaciji v višini 176 milijonov evrov je banki ves čas uspelo ohranjati pozitiven kapital.

Banka je lansko jesen sklenila dogovor z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in nanjo za 28 milijonov evrov prenesla 30 terjatev do podjetij, katerih bruto izpostavljenost znaša 114,2 milijona evrov.

STA


Najbolj brano