Pro Plusu ne bo treba plačati petmilijonske globe

Medijski družbi Pro Plus ne bo treba plačati skoraj petmilijonske globe zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu televizijskega oglaševanja. Višje sodišče je pritrdilo nižjemu, da izrek odločbe Agencije za varstvo konkurence (AVK) ni bil dovolj konkretiziran, in zavrnilo pritožbo AVK. Razveljavitev globe je pravnomočna.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Ali se bodo na AVK odločili še za izredno pravno sredstvo, zahtevo za varstvo zakonitosti, po poročanju Financ še niso povedali. Poudarili pa so, da bodo “tako oblikovano prakso sodišč seveda upoštevali”.

Nad sodbo so v AVK presenečeni in poudarjajo, da ta odstopa od dosedanje prakse pri izreku odločb in je tudi v nasprotju s prakso Evropske komisije in organov za varstvo konkurence držav drugih članic EU.

AVK je avgusta lani izrekel najvišjo doslej izrečeno globo zaradi kršenja konkurenčnih pravil v višini 4,9 milijona evrov medijski hiši Pro Plus, ki izdaja programa Pop tv in Kanal A, generalnemu direktorju Pro Plusa Pavlu Vrabcu pa še 20.000 evrov globe.

Toda po pritožbi Pro Plusa je ljubljansko okrajno sodišče novembra lani ustavilo postopek AVK o globi, ker AVK v prekrškovni odločbi ni dovolj konkretiziral prekrškov, torej kdaj, kdo in kako ter v zvezi s čim je kršil pravila konkurence, menilo je tudi, da opisana ravnanja niso prekršek, zato je postopek ustavil.

AVK je aprila 2013 ugotovila, da je družba zlorabila prevladujoči položaj zaradi ponujanja ugodnejših pogojev oglaševanja tistim oglaševalcem, ki imajo večji oglaševalski delež v družbi. V Pro Plusu so se na to odločitev odzvali ostro in menili, da je nezakonita, ker očitana zloraba prevladujočega položaja po njihovem mnenju ni bila niti podana niti dokazana.

Postopek zoper Pro Plus je agencija oziroma takrat še urad za varstvo konkurence uvedel avgusta 2011 zaradi prijave konkurenčnih televizijskih hiš - TV3 in RTV Slovenija.

STA


Najbolj brano