Privatizacija lahko ogrozi tudi vlado

Koalicija v teh dneh pričakuje strategijo upravljanja državnih naložb. Ali bo pomirila strasti ali razgrela odnose med partnerji, ob njihovih različnih pričakovanjih ostaja neznanka. Prvak Desus Karl Erjavec dopušča, da zaradi vprašanja privatizacije lahko celo pade vlada, vodja poslancev SD Matjaž Han pa pravi, da to vprašanje deli tudi javnost.

Koalicija v teh dneh pričakuje strategijo upravljanja državnih naložb. Foto: STA
Koalicija v teh dneh pričakuje strategijo upravljanja državnih naložb. Foto: STA

LJUBLJANA > Koalicijski partnerji predvidoma v četrtek od ministra za finance Dušana Mramorja pričakujejo osnutek strategije za upravljanje z državnimi naložbami. Na njihova razhajanja glede vprašanja privatizacije je pokazala tudi petkova seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri sta sprva uspeli uskladiti stališča le SD in Desus, brez največje vladne stranke.

SMC še naprej podpira transparentno nadaljevanje privatizacije

Poslanec SMC Simon Zajc je danes v izjavi novinarjem v DZ ponovil, da SMC še naprej podpira transparentno nadaljevanje privatizacije, kot določa tudi koalicijska pogodba. Pri prodaji pa po njegovih besedah ni pomembna le cena, pač pa tudi poznejši pozitivni učinki prodaje.

Prvak Desus Karl Erjavec pa ocenjuje, da zaradi privatizacije lahko pade tudi vlada Mira Cerarja. Po mnenju Desus namreč ni nuje, da nadaljujejo v smislu razprodaje državnega premoženja, ob čemer je Erjavec spomnil na Zavarovalnico Triglav in Petrol.

Je pa po Erjavčevih besedah nujno, da izvedejo prodajo tistih podjetij, h kateri se je država zavezala. Že minuli teden je ocenil, da bi bil poseg v prvi privatizacijski sveženj neverodostojen, odločitev za prodajo pa lahko spremeni le DZ.

Še pred nadaljevanjem privatizacije pa je treba po Erjavčevem mnenju najprej narediti analizo učinkov dozdajšnje prodaje.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa meni, da seja odbora za finance ni pokazala na stanje v koaliciji, pač pa na stanje v državi. Še pri tej temi smo razdeljeni, je dodal.

SD glasovala za zaustavitev privatizacije

Sicer je spomnil, da je SD glasovala za zaustavitev privatizacije. Zavedajo se, kot pravi, da so se razmere v državi od sprejetja sklepa v DZ spremenile, vendar da se obenem lahko tudi hitro poslabšajo. Po mnenju Hana je tudi zadnji čas, da minister Mramor koaliciji predstavi strategijo za upravljanje z državnimi naložbami.

Sedaj po njegovih besedah predvsem od Slovenskega državnega holdinga pričakujejo, da transparentno, po pametni ceni ter v smislu razvoja prodaja premoženje, če ga že pač mora. Sam ocenjuje, da je možno ustaviti tudi prodajo Telekoma, a le če bodo ugotovili, da cena ni prava in ne bodo izpolnjeni vsi pogoji za prodajo.

Za umik politike iz gospodarstva se zavzemajo tudi v SDS, ki se danes o tej temi ni posebej opredeljevala, in v NSi. Prav tako so privatizaciji naklonjeni v najmanjši opozicijski stranki ZaAB. A različno menijo glede vpliva tega vprašanja na vlado.

Predsednico NSi Ljudmilo Novak s tem povezano dogajanje v vladni koaliciji skrbi, saj je videti "zelo neresno". Kot je spomnila v izjavi novinarjem v DZ, so že v preteklosti koalicije večkrat razpadale prav zaradi privatizacije, in tudi pri aktualni je to po njeni oceni mogoče. Po mnenju NSi je treba privatizacijo prvega svežnja podjetij dokončati in nato nadaljevati z naslednjimi.

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer pa ne verjame, da bi vlada zaradi nesoglasij glede privatizacije lahko padla, je pa treba razumeti, da "mora vsak peljati svojo zgodbo". Toda na koncu se bodo po njegovi oceni dogovorili.

Opozicijska ZL pa je ena najvidnejših nasprotnic prodaje državnega premoženja.

STA


Najbolj brano