Privatizacija da, a nadzorovana

V strankah bodo danes pregledali delovni osnutek koalicijske pogodbe, ki so jim ga posredovali iz Stranke Mira Cerarja. Delovni osnutek koalicijske pogodbe med drugim predvideva nadzorovano privatizacijo, zdravstveno reformo pa tudi davek na nepremičnine in spremembe v volilnem sistemu z uvedbo preferenčnega glasu.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Dokument, ki ga je STA posredovala ZL, izpostavlja pet temeljnih vizij, ki so pravna država, predvidljivo in enostavno poslovno okolje, okolje za razvoj profesionalnih potencialov javnih uslužbencev in kakovost njihovih storitev, odprt dialog s civilno družbo ter ustvarjalno družbo, ki bo zdrava, inovativna, kompetentna in socialna ter bo omogočila kvaliteto življenja vsem ljudem.

Kot ugotavljajo v dokumentu, je treba v izpostavljenih okvirih zasledovati vzpostavitev politike medgeneracijske solidarnosti med mladimi, zaposlenimi, brezposelnimi, upokojenci in starostniki ter načela projektnega financiranja države z izjemo socialne politike.

Predvidena je uvedba davčnih blagajn

Načrtujejo uvedbo delne socialne kapice, pri čemer bi zagotovili alternativni fiskalni vir (npr. zelena davčna reforma). Predvidena je uvedba davčnih blagajn, delna oprostitev plačila davka na dobiček ob reinvestiranju dobička v investicije za razvoj, spodbujanje kapitalizacije podjetij s konverzijo terjatev bank v kapital.

Združili bi finančne nadzorne institucije (Banka Slovenije, Agencija za trg vrednostnih papirjev, Agencija za zavarovalni nadzor) ter izvedli preiskavo in ugotovili odgovornost za bančno luknjo. Predvidena je revizija gradnje Teš 6 in posvetovalni referendum za drugi blok nuklearke.

S privatizacijo je treba nadaljevati

S privatizacijskimi procesi je treba nadaljevati, pišejo v osnutku, pri čemer je treba izhajati iz strategije in klasifikacije naložb ter presojati od primera do primera in upoštevati družbeno-ekonomske učinke. Ključna infrastruktura naj ostane v državni lasti, navajajo. Kupnino iz privatizacije bi namenili za zmanjšanje zadolženosti in financiranje razvojnih projektov države. Zavzemali bi se tudi za učinkovito črpanje EU sredstev.

Delovni osnutek napoveduje povečanje in poostritev inšpekcijskega nadzora nad zlorabami delovnopravne zakonodaje ter novo zakonodajo na tem področju.

Prav tako predvideva bonuse v obliki višjih pokojnin pri poznejšem upokojevanju in različne kolektivne in individualne oblike dodatnih pokojninskih zavarovanj.

Ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Na področju zdravstva delovni osnutek predvideva ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, skupna javna naročila ter razmejitev javnega in zasebnega v zdravstvu.

Dokument govori še o optimizaciji dela javnega sektorja in javne uprave, izpostavlja potrebo po sprejemu zakona o visokem šolstvu, zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o športu. Predvideva tudi subvencioniranje obrestne mere za nakup oz. obnovo starejših hiš na podeželju in prevzemanje kmetij za mlade.

Uvedba preferenčnega glasu na prvih prihodnjih parlamentarnih volitvah

Osnutek predvideva možnost elektorskega glasovanja na volitvah ter razpravo o spremembi volilnega sistema z uvedbo preferenčnega glasu za prve prihodnje parlamentarne volitve.

Dokument govori tudi o učinkovitosti in neodvisnosti sodne veje oblasti. Na področju pravosodja predlagajo še ustanovitev specializiranega sodišča za učinkovitejše sojenje pri organiziranih oblikah kriminala.

Kot ključno zunanjepolitično usmeritev osnutek navaja povrnitev kredibilnosti ter krepitev zunanjepolitične prepoznavnosti države. Med ukrepi, s katerimi bi to dosegli, predvideva prenovo deklaracije o zunanji politiki, sprejetje nove strategije zunanje politike in strategije sodelovanja s Slovenci po svetu ter znotrajsektorsko uskladitev temeljnih interesov.

Med temeljnimi zunanjepolitičnimi interesi osnutek navaja strateški nadzor nad upravljanjem z vodami, naravnimi viri, energetsko in kritično infrastrukturo, območne prioritete Slovenije kot (južno)slovanske, srednjeevropske in sredozemske države ter področne prioritete, med katerimi izpostavlja gospodarsko diplomacijo. Eden od predvidenih ukrepov je tudi celovitejša integracija delovanja v EU v vsakodnevno delovanje slovenske države, zato med drugim predvidevajo imenovanje pristojnega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade.

Nov kulturni model

Na področju kulture je predviden nov kulturni model, ki bi javnim zavodom zagotovil programsko in finančno avtonomijo in izboljšal pogoje delovanja nevladnih organizacij in samozaposlenih. Ob tem je, kot piše v osnutku pogodbe, treba zagotoviti alternativne vire sistemskega financiranja kulturnih dejavnosti oziroma delno lastno financiranje zavodov s storitvami na trgu.

Nekaj sprememb se obeta tudi pri seznamu ministrstev, med drugim naj bi področje prostora znova pripojili k okolju, kmetijstvo in infrastruktura pa bi delovala kot samostojna resorja, javna uprava se seli nazaj pod pravosodje. Delovni osnutek predvideva tudi vzpostavitev vladne projektne pisarne v kabinetu predsednika vlade, ki bi skrbela za izvedbo v koaliciji izbranih projektov, ki naj bi medresorsko usklajevala projekte.

Osnutek bodo danes pregledale potencialne koalicijske partnerice. Že zjutraj se je sestal kolegij predsednika SD, a osnutka, ki so ga prejeli šele davi, še niso uspeli obravnavati, je dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Osnutek so posredovali strokovnim svetom stranke oz. pristojnim za posamezna področja. Čez dan ga bodo preučili, pogajalska skupina SD se bo nato še enkrat sestala, svoja mnenja pa bodo zvečer, predvidoma ob 18. uri, predstavili Cerarju.

Tudi NSi je po elektronski poti že angažirala strokovne odbore stranke, ki bodo za posamezne resorje podali svoje mnenje. Predvsem bodo opozorili na razhajanja s programom NSi in pokazali tudi na skupne točke, so sporočili iz NSi.

Cerar se bo čez dan srečal tudi s predstavniki ostalih parlamentarnih strank z izjemo SDS.

STA


Najbolj brano