Pristojni iščejo starše in otroke, ki so na začetku tedna bili na pediatrični kliniki

Potem ko je ena od zaposlenih na pediatrični kliniki v Ljubljani zbolela za ošpicami, pristojni okrepljeno iščejo starše in otroke, ki so od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, bili na pregledih v sprejemni ambulanti na P 1. Tiste, ki jih še niso uspeli priklicati, pozivajo, naj čim prej pokličejo na telefonsko številko 01/522-84-43.

Potem ko je ena od zaposlenih na pediatrični kliniki v Ljubljani zbolela za ošpicami, pristojni okrepljeno iščejo starše in otroke, ki so od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, bili na pregledih v sprejemni ambulanti na P 1.  Foto: STA
Potem ko je ena od zaposlenih na pediatrični kliniki v Ljubljani zbolela za ošpicami, pristojni okrepljeno iščejo starše in otroke, ki so od ponedeljka, 2. marca, do vključno srede, 4. marca, bili na pregledih v sprejemni ambulanti na P 1.  Foto: STA

LJUBLJANA > Medtem na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani podatkov o tem, ali in koliko ljudi se je dodatno okužilo z ošpicami, še nimajo. Kot so v UKC navedli, bo več informacij znanih v prihodnjih dneh.

Zaradi osebe, ki je zbolela za ošpicami, je dežurna služba na pediatrični kliniki UKC Ljubljana v sodelovanju s službo za preprečevanje bolnišničnih okužb na kliniki za infekcijske bolezni in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) okrepila iskanje vseh staršev, ki so bili s svojimi otroki od ponedeljka do vključno srede na pregledih v sprejemni ambulanti na P 1 pediatrične klinike in so morebiti bili v stiku z obolelo osebo.

Kot so na UKC Ljubljana pojasnili danes, so večino uspeli kontaktirati, vendar kljub temu vljudno prosijo in pozivajo še tiste starše, ki jih zaradi različnih razlogov niso uspeli obvestiti, naj nemudoma še danes do 18. ure pokličejo na telefonsko številko 01/522-84-43, na kateri bodo dobili ustrezna navodila, kako postopati, saj želijo preprečili širjenje ošpic.

Starši lahko pokličejo tudi v ponedeljek na isto številko od 8.30 do 14. ure, če imajo kakršna koli vprašanja.

Za tiste, ki so obiskali pediatrično kliniko od ponedeljka do vključno srede je pomembno, da se preveri njihova zaščita pred okužbo, poudarjajo na NIJZ in dodajajo, da se lahko po potrebi izvede tudi cepljenje proti ošpicam. Cepljenje teh oseb bo še danes potekalo na pediatrični kliniki v Ljubljani, od ponedeljka, 9. marca, pa na območnih enotah NIJZ ali pri opredeljenih pediatrih. Seznam cepilnih mest NIJZ s kontaktnimi podatki je na voljo na: http://www.nijz.si/ambulante.

Direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajko Kenda navaja, da središče dejavnosti in koordinacije poteka na pediatrični kliniki, kjer so ločili zaposlene, ki se ukvarjajo s konkretnim problemom ošpic, od dežurne ekipe.

Poročila o tem, da je na pediatrični kliniki UKC Ljubljana ena izmed medicinskih sester zbolela za ošpicami, so se pojavila v soboto.

Ošpice so v Sloveniji veljale za iztrebljene do leta 2009, ko so se začele spet pojavljati. Od lani je primerov veliko več, podobno kot drugod po svetu.

STA


Najbolj brano