“Prišli smo, ker so si fantje to zaslužili”

Dež ni bil ovira za več sto Slovencev, ki so se popoldne odpravili na Brnik in navdušeno pozdravili prihod zlatih košarkarjev. “Ker so si fantje to zaslužili,” je razlog, da je poleg, navedla starejša gospa, doma iz Medvod. Bila je le ene od predstavnikov svoje generacije. Prišlo je staro in mlado, od vrtca naprej. Zlatim fantom so nato na Kongresnem trgu v Ljubljani pripravili veličasten sprejem, na katerega je prišlo približno 20.000 ljudi.

Fantje in dekleta iz Ilirske Bistrice in okoliških vasi so med 
čakanjem na letališču naredili pravo veselico. Foto: Jana Krebelj
Fantje in dekleta iz Ilirske Bistrice in okoliških vasi so med čakanjem na letališču naredili pravo veselico. Foto: Jana Krebelj

BRNIK, LJUBLJANA > Za stojišče na dežju v prvi vrsti je bilo treba priti že ob petih popoldne ali še prej. Pristanek letala z zlato posadko je bil napovedan za 18.45, a večurno čakanje ni bilo dolgočasno. Za to so poskrbeli predvsem fantje in dekleta iz Ilirske Bistrice in okoliških vasi. S harmonikami in bobnom so prišli že kmalu po petih in naredili pravo veselico. Množico so ogrevali vse do vrhunca, ko so se nekaj po sedmih mimo navijačev sprehodili zmagovalci.

Bistričani niso podvomili

“Prišlo nas je 15 iz okolice Ilirske Bistrice,” je povedal zgovorni Simon Prosen iz Vrbovega. Letališče Jožeta Pučnika je bilo šele začetek njihovega veselega izleta. Ekipi so sledili tudi v Ljubljano, na uradni prejem. Začeli so že v nedeljo: “Navijali smo v gasilskem domu v Vrbovem.” Tudi ko so Srbi izenačili, niso podvomili v zmago: “Stoprocentni smo bili!”

Harmonike in bobne so prinesli tudi nekateri drugi navijači, mnogi pa so prišli s trobljami in zastavami. Zakaj so prišli? Ker je to zgodovinski uspeh, ko se piše lepa zgodovina, pa je lepo biti poleg, nam je povedalo več obiskovalcev.

Dogajanje je pritegnilo tudi nekatere tujce, ki so hiteli na svoj let. Vedno se je našel kdo, ki je med vlečenjem kovčkov veselo dogajanje snemal s pametnim telefonom.

Srečo, da bi videli zlate fante, pa so pred vhodom na letališče imeli le redki. Tisti, ki so bili zadaj, so vseeno navdušeno pritegnili veselju, skandiranju in skakanju, ki se je ob prihodu zlate ekipe začelo v prvih vrstah, nato pa preplavilo množico. Domov so odnesli nepozaben vtis. “Nič nismo videli, a je bilo vseeno vredno,” sta na poti do garaže dejala starejša zakonca. Mož je ženi pomagal pri hoji.

Čakali so jih več ur

Več tisoč navijačev je na Kongresnem trgu v Ljubljani na svoje zlate junake čakalo že od zgodnjega popoldneva, do prihoda košarkarjev pa se jih je po neuradnih ocenah zbralo približno 20.000. Vzdušje je bilo enkratno, vsa Slovenija v malem pa združena okoli junakov, ki so jo pripeljali na sam vrh Evrope. Za ogrevanje je še pred prihodom zmagovalcev eurobasketa 2017 s koncertom poskrbela skupina Kingston.

Kljub napornim dnevom je bila košarkarska reprezentanca dobro razpoložena in je več kot izpolnila pričakovanja navijačev. Zlati fantje so z njimi delili lepe in tudi malo manj lepe trenutke s prvenstva, ki pa so po nedeljski zmagi povsem zbledeli.

JANA KREBELJ, NR


Najbolj brano