Priselilo se je manj visoko izobraženih kot se jih je odselilo

V Sloveniji je bilo lani med priseljenimi prebivalci manj visoko izobraženih kot med odseljenimi. Najpogostejši razlog priselitve tujih državljanov v Slovenijo je bila po podatkih Statističnega urada zaposlitev.

V Sloveniji je bilo lani med priseljenimi prebivalci manj visoko 
izobraženih kot med odseljenimi.  Foto: /
V Sloveniji je bilo lani med priseljenimi prebivalci manj visoko izobraženih kot med odseljenimi.  Foto: /

LJUBLJANA > V Slovenijo se je v letu 2014 priselilo 13.846 prebivalcev, od tega jih je bilo dve tretjini starih med 25 in 64 let. Med temi jih je imelo osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo 29 odstotkov, srednješolsko skoraj 55 odstotkov, višje- ali visokošolsko pa 17 odstotkov.

Iz Slovenije se je v letu 2014 odselilo 14.336 prebivalcev, od tega jih je bilo 70 odstotkov starih med 25 in 64 let. Med temi jih je imelo osnovnošolsko ali nižjo izobrazbo 24 odstotkov, srednješolsko 53 odstotkov, višješolsko ali visokošolsko izobrazbo pa 23 odstotkov.

Med priseljenimi slovenskimi državljani (25-64 let) jih je več kot 27 odstotkov imelo terciarno izobrazbo, medtem ko je bilo med priseljenimi tujimi državljani terciarno izobraženih pol manj - 14 odstotkov. Med odseljenimi prebivalci v isti starosti je bila razlika še nekoliko izrazitejša, saj jih je imelo najmanj višješolsko izobrazbo 32 odstotkov, med tujimi državljani pa je bilo vsaj višješolsko izobraženih 12 odstotkov.

Izobrazbena sestava v letu 2014 iz Slovenije odseljenih in tujih državljanov je bila približno enaka izobrazbeni sestavi teh dveh skupin med slovenskim prebivalstvom v starosti med 25 in 64 let.

Od 11.311 v letu 2014 v Slovenijo priseljenih tujih državljanov se jih je največ priselilo z namenom, da se zaposlijo (45 odstotkov). Veliko se jih je priselilo tudi zaradi pridružitve družini (44 odstotkov), drugi razlogi, kot je študij, pa so bili redkejši.

1. januarja letos je bilo zaposlenih 66 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih med 25 in 64 let.

Med v letu 2014 priseljenimi slovenskimi državljani, starimi med 25 in 64 let, se jih je konec leta zaposlilo 28 odstotkov, med enako starimi v istem času priseljenimi tujimi državljani pa je bilo zaposlenih 60 odstotkov. Med odseljenimi slovenskimi državljani jih je bilo 41 odstotkov pred selitvijo zaposlenih, med tujimi državljani pa 59 odstotkov.

STA


Najbolj brano