Priprave na drugi val prebežnikov

Incident, ko je Madžarska začela samovoljno postavljati bodečo žico na mejo s Slovenijo, je pozabljen. Madžarska na meji s Slovenijo ne bo uvedla nobenega dodatnega ukrepa brez vnaprejšnjega dogovora z našo državo. Tako sta se včeraj dogovorila notranja ministra obeh držav. Medtem pa Madžarska nadaljuje z zapiranjem zelene meje s Hrvaško. Preusmeritev begunske poti proti Sloveniji se zato zdi vedno bolj neizogibna, Slovenija pa se pospešeno pripravlja na novi val beguncev.

Ministrica Vesna Györkös Žnidar se je z madžarskim 
kolegom dogovorila, da se bosta sosednji državi vnaprej 
dogovorili o vsakem  dodatnem ukrepu na meji.  Foto: STA
Ministrica Vesna Györkös Žnidar se je z madžarskim kolegom dogovorila, da se bosta sosednji državi vnaprej dogovorili o vsakem dodatnem ukrepu na meji.  Foto: STA

LJUBLJANA > Koluti bodeče žice na zeleni meji med Madžarsko in Slovenijo niso poslabšali odnosov med državama. Madžarska se je Sloveniji za incident opravičila, je po včerajšnjem sestanku z madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem povedala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

32 oseb je do zdaj zaprosilo za azil v Sloveniji.

Madžari bodo obveščali Slovenijo

Vsak morebiten dodaten ukrep na meji bo stvar vnaprejšnjega dogovora med državama, sta se - po interpretaciji slovenske strani - dogovorila ministra. To dogovarjanje je za Slovenijo zelo pomembno, saj kakršna koli sprememba, ki jo za preprečitev vstopa prebežnikom namerava na svojih mejah uveljaviti Madžarska, vpliva tudi na dogajanje pri nas. Državi danes začenjata z dnevno izmenjavo podatkov. “Zelo bistveno je, da dobimo jasne, konkretne informacije in to dovolj zgodaj,” je poudarila ministrica.

Tako Slovenija te dni budno opazuje, kaj se dogaja na meji med Madžarsko in Hrvaško, kjer Madžari nadaljujejo s fizičnim zapiranjem svoje meje. Na grški obali ostaja medtem vse po starem: tja pride vsak dan približno 5000 ljudi, ki želijo pot nadaljevati čez Balkan proti severu Evrope.

Celjski policisti so v noči na ponedeljek pri Rogatcu naleteli na kombi, v katerem je mejo na skrivaj prečkalo 22 sirskih državljanov. Kombi z romunskimi registrskimi tablicami je vozil 55-letni Ukrajinec, ki ima dovoljenje za bivanje v Italiji. V navezi z ukrajinskim voznikom naj bi ljudi pomagala tihotapiti dva 19-letna Sirijca, ki imata dovoljenje za bivanje v Avstriji oziroma Nemčiji. Trojici grozi do osem let zapora. Za 22 sirskih državljanov je policija začela postopek vračanja na Hrvaško, od koder so prišli v Slovenijo.

Pripravili so 6700 postelj

Če smo še pred slabim mesecem od pristojnih poslušali, da je prihod 10.000 migrantov dnevno na slovensko ozemlje skoraj nemogoč, danes to postaja možnost, na katero moramo biti vsak čas pripravljeni. Ob morebitni preusmeritvi begunske poti bi Slovenija prebežnike preusmerila na območja, kjer je zanje pripravljenih največ zmogljivosti.

Predstavniki civilne zaščite in humanitarnih organizacij so minuli vikend dodatne zmogljivosti pospešeno urejali zlasti tam, kjer so najkrajše poti od hrvaške do avstrijske meje. Za prebežnike imajo zdaj v namestitvenih centrih zagotovljenih 6700 postelj, od tega približno tisoč v zidanih objektih, ostalo pa v šotoriščih. “Predvsem smo povečali nastanitvene kapacitete v Lendavi, Radgoni, na Šentilju, v Vrhniki in Logatcu ter na mejnem prehodu Petišovci,” je priprave na novi val povzel direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But. V zadnjih dneh so dopolnili tudi zaloge konzervirane hrane, odej, astro folij za ohranjanje telesne temperature in pelerin za enkratno uporabo.

Dodatne skrbi Sloveniji povzroča poslabšanje vremena. Zgradbe, kamor bi namestili najbolj ranljive skupine prebežnikov, so ogrevane, nekaj časa bo mogoče ogrevati tudi šotore, vseh pa ne, pojasnjujejo na ministrstvu.

JANA KREBELJ


Najbolj brano