Odbor in komisija s pozivom za transparentno delovanje DUTB

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko ter komisija za nadzor javnih financ sta opravila razpravo o delovanju DUTB po objavi zbiranja ponudb za prodajo terjatev do 23 podjetij. Vlado sta pozvala k zagotovitvi neodvisnega in transparentnega delovanja DUTB ter enakopravne obravnave vseh prispelih ponudb.

Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko ter komisija za nadzor javnih financ sta vlado pozvala k zagotovitvi neodvisnega in transparentnega delovanja DUTB ter enakopravne obravnave vseh prispelih ponudb. Foto: STA
Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko ter komisija za nadzor javnih financ sta vlado pozvala k zagotovitvi neodvisnega in transparentnega delovanja DUTB ter enakopravne obravnave vseh prispelih ponudb. Foto: STA

LJUBLJANA > Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v začetku februarja objavila, da prodaja terjatve do 23 podjetij v skupni vrednosti 670,3 milijona evrov. Informativni rok za zbiranje interesa se je iztekel danes opolnoči. Nekaj interesa zanje je bilo, DUTB pa bo prodajo brez na novo postavljenega roka nadaljevala.

Kratek rok je najprej razburil vlado, ki je želela, naj se ta podaljša, ter tudi nekatere poslance. Zato so v ZaAB zahtevali sejo obeh parlamentarnih teles, saj so med drugim ocenili, da DUTB ne more v prodajo brez s strani vlade potrjenega poslovno-finančnega načrta.

Odbor in komisija sta na predlog njunih predsednikov Urške Ban (SMC) in Andreja Širclja (SDS) sprejela omenjeni sklep s ciljem maksimiranja učinkov prodaje slabih terjatev. Nista pa podprla sklepov, ki ju je predlagala predsednica ZaAB Alenka Bratušek in s katerima je želela vlado pozvati, naj poslovni načrt DUTB sledi strategiji upravljanja kapitalskih naložb, podlagi za Slovenski državni holding (SDH), ter da naj vlada zagotovi usklajeno delovanje SDH in DUTB.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je povedal, da je paket ukrepov za DUTB, ki vsebuje tudi načrt in ostale stvari, s katerimi bodo nadgradili delovanje DUTB, v sklepni fazi. Za obravnavo na vladi bo pripravljen v roku 14 dni.

Vse terjatve podjetij, ki jih je DUTB dobila od bank, so naprodaj

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je dejal, da so vse terjatve podjetij, ki jih je DUTB dobila od bank, naprodaj. Z objavo 23 terjatev pa so želeli preveriti interes na trgu. “Naredili smo korak, da bi vzbudili zanimanje za nekatere primere,” je pojasnil. Enako poteka prodaja nepremičnin v lasti DUTB in spomnil na nedavno, po njegovem zelo uspešno prodajo nepremičnine nekdanje družbe Tom družbi M-Tom, ki so jo ustanovili nekdanji delavci.

Mansson je poudaril, da so tako terjatve kot nepremičnine vseskozi naprodaj. “V nekaterih primerih ne moremo čakati še eno leto. Če nekatera podjetja ne bodo dobila pomoči, bodo potonila,” je dejal. Poslancem, ki jih je zanimal primer Elana, pa je povedal, da bo, če zadeve ne bodo rešili do aprila, zelo težko.

Preverjajo, da kupci ne bi bili povezani z nekdanjimi lastniki

Na bojazni poslancev, da terjatev, ki jih prodaja DUTB, ne bodo nazaj odkupili tisti, ki so jih morali prepustiti bankam, je Mansson odgovoril, da si prizadevajo za to, da se to ne bi zgodilo. Zagotovil je, da preverjajo to, da sedanji kupci niso povezani z nekdanjimi lastniki, a opozoril, da niso preiskovalni organ. Bo pa moral kupec ob prodaji zagotoviti, da s temi osebami ni povezan, je povedal.

Na očitke, da so informacije DUTB o podjetjih pomanjkljive in v angleščini, je Mansson odgovoril, da je njihov namen, da zainteresirani izrazijo zanimanje. Če bodo njihove ponudbe za nakup zanimive, bodo z njimi podpisali dogovor o nerazkritju. Sledil bo skrbni pregled in pogajanja za prodajo. Z angleščino pa so želeli vzbuditi zanimanje tako doma kot v tujini, je dodal.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc pa je na kritike, da SDH in DUTB v primeru istih podjetij ne delujeta usklajeno, čeprav sta obe v državni lasti, povedal, da “to sodelovanje ne more biti povsem usklajeno zaradi različnih poslovnih politik, ciljev in ekonomske pozicije”, ki jo imata obe ustanovi. “Ključno za SDH je, da se strategija upravljanja kapitalskih naložb države sprejme čim prej,” je povedal.

STA


Najbolj brano