Primorski vinogradniki napovedujejo najboljšo letino v zadnjih desetih letih

Če ne bo večjih presenečenj z vremenom, bo letošnja letina grozdja izjemno dobra in kakovostna, so povedali trije priznani primorski vinogradniki. Sonca in dežja je bilo ravno dovolj, grozdje je zaradi visokih temperatur in relativno suhega vremena zdravo, trte pa obilno obložene.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > "Letošnja letina obeta veliko. Prejšnji teden smo bili vsi že zelo zaskrbljeni, ker so visoke temperature načele listno maso, ampak dež je prišel še ob pravem času," je povedal vinar iz Vipavske doline Matjaž Lemut. Poudaril je še, da bi predolgo vlažno in deževno obdobje lahko prineslo bolezni, ki jih doslej ni bilo.

Lemut načrtuje, da bo trgatev grozdja sorte pinela začel že v drugi polovici avgusta, če bo vreme temu naklonjeno: "Pričakujemo eno najboljših letin v zadnjem desetletju. To bomo videli po 20. avgustu, ko na Primorskem začnemo trgati zgodnje sorte."

Podobna pričakovanja ima tudi vinogradnik iz Goriških Brd Ivan Peršolja: "Zaenkrat kaže na izredno lepo letino, zaradi primernega vremena na grozdju letos ni bilo bolezni, letina pa je ravno pravšnja, ni preobilna."

Ali bo letošnje vino tako, da ga bodo lahko arhivirali in prihranili za prihodnje rodove, pa Peršolja še ni mogel povedati. To je odvisno tako od kakovosti grozdja kot od klimatskih pogojev, časa, ko je bilo grozdje potrgano, in tehnologije predelave.

"Tudi pri nas imamo vinarje, ki so usmerjeni v takšen način pridelovanja, letošnji letnik pa ponuja priložnost, da se pripravi vina za arhiviranje," je še povedal Peršolja. V Goriških Brdih se bo ob nadaljevanju toplega poletnega vremena trgatev zgodnjih sort prav tako začela v drugi polovici avgusta.

Na dobro in bogato letino kažejo tudi razmere in dozorevanje grozdja v vinogradih na Krasu. "Zaenkrat veliko pričakujemo od tega letnika. Najpomembnejše so razmere v začetku junija, ko trta cveti, in takrat smo imeli na Krasu čudovito vreme. Že po starem prepričanju velja, da če so ob svetem Petru in Pavlu (29. junija, op.a.) grozdne jagode velike kot grah, je to znak dobrega letnika," je povedal vinogradnik Boris Lisjak iz Dutovelj.

Vinogradniki se bojijo le toče, ki bi lahko grozdje hudo poškodovala, kar se je v preteklih letih na Krasu večkrat dogajalo. Prvi grozdi bodo v posode padli nekoliko kasneje kot drugje na Primorskem - bele sorte bodo na Krasu začeli obirati septembra, teran pa konec septembra in v začetku oktobra.

STA


Najbolj brano