Primorski poklon sv. Martinu

Letos je trtam najbolj nagajal dež, a na koncu se je vse dobro izšlo. Sv. Martin, najbolj čislan svetnik med ljubitelji vina, je opravil svoje in na martinovo so se mu poklonili povsod na Primorskem.

Martinova bratovščina je vinu nazdravila na kmetiji Sutor v  Podragi, potem ko je župnik mošt krstil v vino Foto: Leo Caharija
Martinova bratovščina je vinu nazdravila na kmetiji Sutor v Podragi, potem ko je župnik mošt krstil v vino Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Na Vipavskem je martinovemu poseben pečat prispevala Bratovščina svetega Martina. Njeni pripadniki so natančno ob 11.11 na kmetiji Sutor v Podragi zabili pipo v sod z letošnjim letnikom in ob blagoslovu domačega župnika je iz mošta nastalo vino. Popotovanje so Martinovi bratje začeli pred vinoteko Solum v središču Nove Gorice in obiskali vinske domačije Pasji rep v Orehovici, Sutor v Podragi, Majerijo in Burjo v Slapu, Štokljeve na Planini (tam jih je pričakala slovenska vinska kraljica Špela Štokelj), Ferjančičeve na Planini ter Tilio in Svetlikove v Kamnjah.

Bratovščina je pot sklenila tam, kjer se je dopoldne zbrala - pri vinoteki Solum na Bevkovem trgu v Novi Gorici. To pa je bilo tudi prizorišče osrednje prireditve v okviru Martinovega tedna. Vinarji iz Vipavske doline so slovesno združili svoja vina, obiskovalcem je zdravico izrekel tudi novogoriški župan Matej Arčon, Sestre svetega Martina pa so pokazale, kako pripraviti martinca. Na Bevkovem trgu bo sveti Martin kraljeval vse do sobote.

S krstom mladega vina so dobri vinski letini sinoči nazdravili tudi v šotoru Vinakoper. Predvsem zaradi deževnega vremena ne bo izjemna, a vseeno kakovostna. “Vina bo nekoliko manj kot običajno, a bo dobro. Za to se moramo zahvaliti predvsem vinogradnikom. Alkoholne stopnje bodo nižje, vina bodo sveža in elegantna, poskrbeli pa bomo tudi za tradicionalna vina polnega okusa,” napoveduje glavni enolog Vinakopra Boštjan Zidar. Zgodbo, povezano s krstom vina, so v Vinakopru začeli pisati pred 17 leti, ko sta prva botra postala Tone Pavček in Rožana Koštial. Za njima so bili botri še kulturniki, gospodarstveniki, glasbeniki, gostinci, letos pa sta malvazijo in refošk v kozarce pospremila Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic in urednik priloge Sobota, ter fotograf Jaka Jeraša. “Oba že dolgo sodelujeta z nami, eden kot novinar, ki piše o kulinariki in vinarstvu, drugi pa fotografira našo dejavnost, klet in vinograde. Njuno poslanstvo je posebna čast, a tudi obveza, saj mora vsak boter skrbeti za promocijo krščenca in širjenje dobrega glasu o naših sortah,” pravi direktor Vinakopra Nevijo Pucer.

V Dutovljah pa so pripravili tradiconalen blagoslov vin. V sodčkih Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, Konzorcija kraških pridelovalcev terana, Županovega vina, zadruge Vinakras ter sodčku Turističnega društva Kras, kjer je nastalo dutovsko vino, tudi letos kraški pridelovalci obljubljajo vrhunsko vino.

HR, DK, PEM


Najbolj brano