Primorski dnevnik v Ljubljani obeležil 70. obletnico izhajanja

Primorski dnevnik, edini dnevnik slovenske skupnosti v Italiji, bo v sredo obeležil 70. obletnico in ob tej priložnosti so njegovi predstavniki danes obiskali Ljubljano.

Primorski dnevnik, edini dnevnik slovenske skupnosti v Italiji, 
bo v sredo obeležil 70. obletnico in ob tej priložnosti so 
njegovi predstavniki danes obiskali Ljubljano. Foto: STA
Primorski dnevnik, edini dnevnik slovenske skupnosti v Italiji, bo v sredo obeležil 70. obletnico in ob tej priložnosti so njegovi predstavniki danes obiskali Ljubljano. Foto: STA

LJUBLJANA, TRST> Sprejela sta jih predsednik republike Borut Pahor in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Čestitkam je bilo pridruženo upanje v ureditev financiranja časnika.

Primorski dnevnik je edini slovenski dnevnik, ki izhaja izven meja Slovenije, je v nagovoru na sprejemu na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu spomnil njegov dolgoletni odgovorni urednik Bojan Brezigar.

Časnik vsak dan v družine prinaša “ne samo novice, ampak tudi in še posebej slovensko besedo”, je poudaril. To je po njegovih besedah izjemnega pomena, saj zgolj šole ne zadostujejo za doseganje zadostnega znanja jezika. Da je za manjšino dnevni časopis velika dragocenost, je izpostavil tudi trenutni odgovorni urednik Dušan Udovič.

“Primorski dnevnik je majhen časopis, ima majhno število novinarjev, vendar pa je naša prisotnost v okolju, v katerem delujemo, zelo pomembna, ker prispeva tudi k medsebojnemu spoznavanju, k čezmejnemu sodelovanju in sodelovanju med slovensko manjšino v Italijo in italijansko narodnostno skupnostjo v Sloveniji,” je še dejal Brezigar.

Udovič je ob tem izrazil zadoščenje, da so kljub številnim oviram na poti uspeli obdržati časnik na določeni ravni in da nudijo bralcem vse potrebna informacije, da se ohranijo kot Slovenci v Italiji. Obenem namenjajo pozornost celotnemu prostoru, v katerem bivajo, poudarek je tudi na dogajanju v Sloveniji, je še dejal.

Ena od tem, ki so odpira ob visoki obletnici izhajanja časnika, je tudi njegovo financiranje. Kot je pojasnil Brezigar, je Primorskemu dnevniku, ki prejema podporo tudi s strani dežele Furlanije Julijske krajine in Slovenije, namenjena izdatna podpora Italije, ki pa v zadnjih letih pada. Te težave naj bi se v bližnji prihodnosti rešile z reformo zakonodaje o založništvu.

V posebni jubilejni izdaji Primorskega dnevnika, ki je izšla v nedeljo, je tudi predsednica dežele Furlanije Julijske krajine Debora Serracchiani zapisala, da časnik še vedno preživlja krizno obdobje v pričakovanju reforme o založništvu.

Ta mora po njenih besedah nujno vsebovati poglavje o dnevnikih v manjšinskih jezikih, saj mu bo to omogočilo, “da lahko nadaljuje s svojim poslanstvom ne le do slovenske manjšinske skupnosti, ampak tudi do deželne skupnosti in širše čezmejne danosti”.

Željo, da bodo tudi v prihodnje iskali in našli rešitve, potrebne za nadaljnjih 70 let, je na sprejemu dejal tudi gostitelj, minister Žmavc. Dogodka so se udeležili številni gosti, tudi slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič in italijanska veleposlanica v Sloveniji Rossella Franchini Sherifis.

Prva številka Primorskega dnevnika, naslednika Partizanskega dnevnika, je v komaj osvobojenem Trstu izšla 13. maja 1945. Kot piše na njegovi spletni strani, njegove korenine sicer segajo celo v konec 19. stoletja, ko je v Trstu začel izhajati list Edinost, prvi dnevnik primorskih Slovencev. Oblast ga je zatrla septembra 1928.

Ekipa dnevnika 70. obletnico danes obeležuje v Ljubljani, v torek bodo v Rimu, v sredo, na dan 70. obletnice izida prve številke, bodo o tem spregovorili v Trstu, v četrtek pa še v Gorici.

STA


Najbolj brano