Primorski dijaki in študentje razstavljajo v Ljubljani

Na sejmu Narava - zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki se bo končal jutri, s svojimi izdelki sodelujejo tudi primorske šole iz Nove Gorice in Sežane.

Izdelke novogoriških dijakov in sežanskih študentov si je z 
zanimanjem ogledala tudi ministrica za okolje in prostor Irena 
Majcen.
Izdelke novogoriških dijakov in sežanskih študentov si je z zanimanjem ogledala tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.  

LJUBLJANA > Tema letošnjega sejma je naravno sobivanje, s poudarkom na trajnostni gradnji in mobilnosti. Med primere dobrih praks trajnostne gradnje spadajo tudi specialna znanja in veščine, zato so na sejmu predstavljeni uporabni izdelki dijakov in študentov.

Dijaki lesarske šole Šolskega centra Nova Gorica so poleg različnih vrst lesa na ogled postavili pladnje, sklede, kuhinjske deske, intarzije, mizarski bank, restavrirano babičino skrinjo, stola, narejena po Plečnikovih načrtih, ki so jih izdelali pod mentorstvom učiteljev praktičnega pouka. “Na novogoriški lesarski šoli vzpodbujamo ohranjanje neprecenljivih vrednot slovenske tradicije, kot sta rezbarstvo in restavriranje, kar je danes že prava redkost. Na ta način mladim omogočamo, da znajo narediti izdelke, zanimive za širšo javnost in tako postajajo nosilci razvojnih idej in inovacij,” pravi Neva Jejčič iz ŠC Nova Gorica.

Na sejem so povabili tudi Višjo strokovno šolo Šolskega centra iz Sežane, s katero skupaj predstavljajo unikatne uporabne izdelke za prehrambene namene iz naravnih materialov kot protiutež množični industrijski proizvodnji iz umetnih snovi. Tako je med drugim na ogled kamnit mlin za mletje žit, ki ga je v okviru diplomskega dela izdelala ena od študentk sežanske šole. “Kamen je ne samo zelo trajen naravni material, saj sega do deset tisoč let nazaj, temveč se ga da tudi reciklirat do najmanjšega koščka, zato ni potrebe, da bi kot odpadek obremenjeval okolje,” pravi Anton Marn, v. d. ravnatelja sežanske višje šole o tem, kako zelo primeren je kamen v trajnostnem razvoju in krožnem gospodarstvu.

MM, MUZ


Najbolj brano