Primorske novice po poteh beguncev: na hrvaški strani meje so dobro organizirani

Novinarka in fotograf Primorskih novic Jana Krebelj in Leo Caharija sta danes med begunci v Ključu na Hrvaškem in v Dobovi. “Na hrvaški strani meje so dobro organizirani in dobro poskrbijo za begunce,” je prve vtise, še preden si je s fotografom ogledala, kako je v Dobovi, strnila naša novinarka.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

KLJUČ, DOBOVA > Jana Krebelj in Leo Caharija sta zdaj v Dobovi, kjer si ogledujeta razmere v nekdanji tovarni Beti in novem nastanitvenem centru. Poročata o avtobusih, ki se zbirajo v konvoj, da bi begunce odpeljali na mejo z Avstrijo.

Že zjutraj sta naša novinarka in fotograf v kraju Ključ na Hrvaškem pričakala begunce, ki so se pripeljali z vlakom okrog 10.30. Približno pol ure prej so tja prispeli policisti. Postavili so se vzdolž vasi, tako da so ljudje z vlaka do meje prišli v koloni. Na ta način niso mogli zaiti med hiše, prav tako ne k reki.

Tik pred mostom begunce humanitarni delavci - ne nosijo mask, tako kot tudi ne policisti - oskrbijo s kruhom, mlekom, vodo in še čim. Domačini so po besedah Jane Krebelj zelo solidarni s prišleki in ne razumejo, zakaj Slovenija ne pristane na to, da bi vlak z migranti peljal čez mejo, naprej do Avstrije. Tako pa ljudje na poti trpijo na Hrvaškem, nato še v Sloveniji, pravijo tamkajšnji prebivalci. Najbolj pa jih ganejo otroci.

Naša novinarka je opazila, da je kraj zelo čist. Pri železniški postaji so postavljena tri stranišča, ki pa jih nihče ne porablja, saj vsi hitijo naprej. Domačini jih razumejo in ne nergajo preveč, če se begunci olajšajo nekje po poti. Po vsakem konvoju delavci komunalne službe poberejo smeti od železniške postaje do meje.

Spletno uredništvo


Najbolj brano