Primorci že kupili prve vrednotnice

Od novega leta letu uslužbenci upravnih enot sprejemajo številne stranke, ki bi rade izvedele kaj več o novem sistemu vrednotnic. Nekaj vrednotnic so tudi že prodali.

Nekateri bi kot osebno dopolnilno delo nudili pomoč pri kmetijskih opravilih. Foto: STA
Nekateri bi kot osebno dopolnilno delo nudili pomoč pri kmetijskih opravilih. Foto: STA

PRIMORSKA > Uslužbenci upravnih enot imajo po novem letu, ko je postal pogoj za opravljanje osebnega dopolnilnega dela nakup vrednotnice, precej dela s predstavljanjem te novosti strankam. Kakšne so spremembe, povprašujejo zlasti tisti, ki so že pred novim letom opravljali osebno dopolnilno delo in lahko zaradi tega še do konca junija delajo po starih pravilih, torej brez vrednotnic.

Vrednotnica stane devet evrov; sedem za pokojninsko in invalidski zavarovanje, dva pa za zdravstveno zavarovanje osebe, ki opravlja osebno dopolnilno delo. Ko gre za storitev, ki jo nekdo opravlja na domu naročnika (čiščenje, varstvo, pomoč na kmetiji ...) mora vrednotnico plačati naročnik storitve. Storitve je dovoljeno opravljati le za fizične osebe. Ko posameznik sam izdeluje različne izdelke ali nabira sadeže in zelišča, si mora vrednotnico kupiti sam. Izdelke, sadeže in zelišča lahko prodaja tudi pravnim osebam. Vsaka vrednotnica zavezancu prinese dan pokojninske dobe.

Stranke iščejo informacije

“Vprašanja se nanašajo predvsem na to, ali bodo s sprejetjem nove zakonodaje še vedno lahko opravljali dejavnosti, za katere so registrirani, in v kakšnem obsegu. Obenem jih zanima tudi sam postopek izdaje vrednotnic,” je vprašanja strank povzela načelnica upravne enote Sežana Polonca Bačar.

Oglašajo se tudi stranke, ki bi rade na novo priglasile delo. Zanje ne bo veljalo prehodno obdobje in bodo morale takoj začeti delati z vrednotnicami. “Zanimanje za priglasitev osebnega dopolnilnega dela je veliko, predvsem ljudje želijo ustne informacije, kaj prinaša novi pravilnik o osebnem dopolnilnem delu ter kaj bodo pridobili z nakupom vrednotnice,” o dogajanju na postojnskem pravi tamkajšnji načelnik Marko Baša.

Z večine upravnih enot, ki smo jih prosili za podatke, so lahko po prvem tednu novega leta poročali o novih priglasitvah osebnega dopolnilnega dela, ponekod pa so že prodali tudi prve vrednotnice. Na novogoriški upravni enoti so do konca prejšnjega tedna zabeležili sedem novih prijav osebnega dopolnilnega dela, največ za občasno pomoč v gospodinjstvu in čiščenje stanovanja, za pomoč na kmetijah ter za dejavnost varstva otrok, pomoči starejšim in invalidom. Nekateri občani so prijavili po več dejavnosti hkrati.

V Kopru so se v register oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, v prvih dneh novega leta prijavili štirje občani: dva bi nudila pomoč pri kmetijskih opravilih, eden pomoč v gospodinjstvu in pri čiščenju stanovanja, eden pa bi izdeloval izdelke, ki jih je možno izdelati na domu pretežno ročno ali po tradicionalnih postopkih.

O novih priglasitvah del čiščenja in pomoči v gospodinjstvu, varovanja in nege otrok, starejših ali invalidov ter izdelovanja oziroma popravila izdelkov na domu poročajo tudi iz Ilirske Bistrice in Postojne.

Izkušenj z izdajanjem vrednotnic si v prvem tednu po njihovi uvedbi povsod še niso začeli nabirati. V Ilirski Bistrici, Postojni in Sežani niso prodali še nobene vrednotnice, medtem ko so jih v Kopru (že) pet, v Novi Gorici pa dve. Od tam so nam tudi sporočili, da sta se za nakup vrednotnice odločili stranki, ki sta potrebovali storitev pomoči v gospodinjstvu ter storitev občasnega varstva otrok oziroma pomoči starejšim, bolnim ali invalidom na domu.

Največ jih izdeluje izdelke na domu

Nejasnosti, ki bi se pokazale šele po uvedbi sprememb, ni, pravijo načelniki. Z vodenjem evidenc o osebnem dopolnilnem delu imajo povsod že veliko izkušenj. V Kopru osebno dopolnilno delo opravlja približno 300 oseb, na upravni enoti Nova Gorica jih je bilo konec leta v register vpisanih 313. Na novogoriškem koncu se največ oseb ukvarja z izdelovanjem in prodajo različnih izdelkov, kot so sveče, dekorativni predmeti, tradicionalna orodja.

Na postojnskem se jih je od 184 oseb, ki imajo osebno dopolnilno delo, največ posvečalo občasni pomoči v gospodinjstvu, pomoči pri vzdrževanju objektov ter delu na kmetiji. Od 123 zavezancev, ki so v preteklosti osebno dopolnilno delo prijavili v Ilirski Bistrici, jih je tako kot na postojnskem največ opravljalo delo občasne pomoči v gospodinjstvu, sledili so izdelovalci ni prodajalci različnih izdelkov ter nabiralci in prodajalci gozdnih sadežev in zelišč. Na sežanski upravni enoti je 40 odstotkov od 111 zavezancev, ki so že doslej opravljali osebno dopolnilno delo, svoj čas posvečalo izdelovanju in prodaji različnih dekorativnih in uporabnih izdelkov, ki jih je moč izdelovati na domu.

JANA KREBELJ


Najbolj brano