Primorci zaključujejo letošnjo trgatev

V Vipavski dolini in Goriških Brdih se danes zaključuje letošnja trgatev, na Krasu pa jo bodo predvidoma končali konec tega tedna. Kot so napovedovali že ob samem začetku, je grozdje letošnjega letnika dobro in zdravo, letina pa ne bo le precej boljša kot prejšnja leta, pač pa bo vino vrhunsko in primerno za arhiviranje.

 Iz primorskih vinogradov bodo letos pripeljali  455 milijonov 
kilogramov grozdja. Foto: Leo Caharija
Iz primorskih vinogradov bodo letos pripeljali 455 milijonov kilogramov grozdja. Foto: Leo Caharija

VIPAVA, DOBROVO, SEŽANA > Letošnja trgatev se bo v zgodovino zapisala kot ena boljših, pravijo v Kleti Brda. Vremenske razmere so bile ugodne, z izrazito toplotno inverzijo med dnevom in nočjo, kar se v vinih pokaže kot poudarjena aromatika z izraženimi sortnimi značilnostmi. Poleti je bilo obilo sonca, hkrati pa je bila razporeditev padavin optimalna. S prilagoditvijo opravil v vinogradu so ohranili kakovost kljub visokim temperaturam. V klet so prevzeli 6,5 milijonov kilogramov grozdja.

Kdor se pritožuje nad pridelkom, ni iskren

V Kleti Brda so s trgatvijo zgodnjih sort za penine začeli 26. avgusta. V prvi polovici septembra so nadaljevali z belimi sortami. Rdeče sorte so začeli trgati v drugi polovici septembra, ko so tudi te optimalno dozorele.

“Kdorkoli se pritožuje nad letošnjim pridelkom, ni prav iskren. S trgatvijo praktično zaključujemo danes, ostalo je le še nekaj vinogradov rebule, ki jih puščamo v posebne namene,” je povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja.

Vina ne bodo pili le domači kupci, saj ga briška klet izvaža na ameriški, angleški, nemški, italijanski in azijski trg, dobro se odpira tudi Kitajska, je povedal Peršolja in dodal: “Na kitajskem trgu ne lovijo količin, gradijo si ime.”

Zadnji dan odkupa v vipavski vinski kleti

Podobno velja tudi za trgatev v Vipavski dolini, ki se prav tako zaključuje v teh dneh, je povedal direktor Agroinda Boris Bajc. Danes je predvidoma zadnji dan odkupa v vipavski vinski kleti, doslej pa so odkupili približno 3,6 milijona kilogramov grozdja, od tega je 60 odstotkov belih sort in 40 odstotkov rdečih.

Vinogradniki, ki so grozdje oddali v vipavsko vinsko klet, bodo bele sorte dobili plačane po 50, rdeče pa povprečno po 38 centov za kilogram. Tudi v Goriških Brdih bo kilogram grozdja povprečno plačan med 50 in 55 centi, različno glede na sorte in kakovost oddanega grozdja.

Prvi mošt iz vipavske kleti je že na prodajnih policah, vino pa bodo poleg Slovencev pili še v Bosni in Hercegovini in drugih državah nekdanje skupne države, odpira se jim trg v Nemčiji in na Poljskem, ukrajinska družba, ki si prizadeva kupiti Agroind, pa obljublja izvoz vina tudi v Ukrajino in še dlje proti vzhodu.

Na Krasu pobrali štiri milijone kilogramov grozdja, na celotnem Primorskem 455 milijonov kilogramov

Konec tega tedna bodo verjetno sklenili trgatev tudi na Krasu, je napovedala strokovnjakinja za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Majda Brdnik. Po dobri letini bodo letos pobrali okrog štiri milijone kilogramov grozdja na Krasu, na celotni Primorski pa ocenjujejo, da bodo iz vinogradov pripeljali 455 milijonov kilogramov grozdja.

Prav pred koncem trgatve bodo po 70 letih ponovno potrgali sorto pikolit na nekdanjem Fabianijevem posestvu v Kobdilju na Krasu. Danes pa so trgatev zaključili na posestvu vinogradnika Borisa Lisjaka v Dutovljah s trgatvijo stoletnega vinograda.

STA


Najbolj brano