“Primc je zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo”

Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o zakonski zvezi, je pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Predlog, ki ga je vložil v državni zbor, je pripravila že prejšnja vlada in je bil v začetku leta že v vladni obravnavi. Spremenjena sta le ime zakona in obrazložitev.

Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, 
zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o 
zakonski zvezi, je  pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Foto: STA
Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o zakonski zvezi, je pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer. Foto: STA

LJUBLJANA > Jani Möderndorfer je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predlog vložil po razglasitvi izida glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Poudaril je, da ga je zmotila napoved predlagateljev referenduma, da bodo v enem mesecu pripravili zakonske rešitve na to temo. Po njegovem mnenju bi bilo namreč “perverzno”, da bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki je bil ves čas tako odklonilnih stališč do v nedeljo zavrnjene novele.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc je po besedah Möderndorferja obenem “zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko”. Je pa nepovezani poslanec ob tem zavrnil namig, da bi tudi sam trenutni položaj uporabil za nabiranje političnih točk.

Möderndorfer je spomnil, da je aktivno sodeloval pri branjenju predloga ZL. Ker v Sloveniji po njegovi oceni očitno še nismo pripravljeni teh vprašanj urejati na način, kot so bila zastavljena, v zakonskem predlogu, ki ga je vložil v nedeljo, Möderndorfer izpušča področja, ki so v volilni kampanji odprla največ dilem.

Predlog se tako ne dotika posvojitev in tudi ne zdravljenja z biomedicinsko pomočjo. Zvezo pa opredeljuje kot partnersko in ne kot zakonsko zvezo, je povedal.

Aktualni zakon o referendumu in ljudski iniciativi vsebuje določbo, da eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu DZ ne sme sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev.

Vendar pa Möderndorfer meni, da ta določba ne pomeni, da je država za eno leto “paralizirana” in tega vprašanja ne sme več reševati. S tem bi zakonodajalcu zvezali roke in mu onemogočili izvajanje osnovnega poslanstva, je pojasnil. Področja, ki na referendumu niso bila sporna in v katerih so se sogovorniki v kampanji strinjali, je po njegovem prepričanju treba rešiti takoj.

V dejstvu, da je predlog, ki ga je vložil v DZ, pripravila prejšnja vlada, Möderndorfer ne vidi težav. “Zakon ne pozna avtorskih pravic,” je povedal in spomnil, da je bil v koaliciji, ki je ta zakon pripravljala.

Predlog ni všeč vsem in tudi ne more biti, je priznal nepovezani poslanec. Je pa spomnil, da se je predlog že ob nastanku usklajeval z različnimi deležniki, zato pri sprejemanju v DZ ne pričakuje težav. Za zdaj podpore pod predlog še ni iskal, bodo pa danes o tem že obveščene vse poslanske skupine.

STA


Najbolj brano