Primanjkljaj naj bi obrzdali

Potem ko je vlada v nedeljo potrdila proračunske predloge za prihodnji dve leti, so jih včeraj na Brdu pri Kranju skupaj z vladno ekipo obravnavali poslanci koalicije.

Premier Miro Cerar je v ponedeljek dejal, da je vlada dosegla 
sporazum, ki ga ne bo več spreminjala. Foto: STA
Premier Miro Cerar je v ponedeljek dejal, da je vlada dosegla sporazum, ki ga ne bo več spreminjala. Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Vlada je sicer še zadnje podrobnosti v obeh proračunih uskladila v nedeljo. Temeljila naj bi na pričakovanih boljših razmerah v gospodarstvu. Premier Miro Cerar je v ponedeljek dejal, da je vlada dosegla sporazum, ki ga ne bo več spreminjala.

Proračuna v skladu s paktom stabilnosti

Za leto 2016 je predvidenih 8,627 milijarde evrov proračunskih prihodkov in 9,417 milijarde odhodkov, za leto 2017 pa 8,705 milijarde prihodkov in 9,423 milijarde evrov odhodkov. V rebalansu letošnjega proračuna načrtovani prihodki znašajo 8,56 milijarde evrov. odhodki pa 9,95 milijarde.

Proračunski primanjkljaj naj bi v letu 2016 znašal 1,98 odstotka BDP (letos bo 2,9-odstoten), leto kasneje pa naj bi se znižal 1,74 odstotka BDP. Kot je pojasnil finančni minister Dušan Mramor,bosta tako oba proračuna v skladu s paktom o stabilnosti in rasti ter z zakonom o izvedbi fiskalnega pravila.

Večina ministrstev tako lahko računa na več denarja. Po Mramorjevem mnenju je glede na begunsko problematiko treba med najvišje prioritete postaviti varnost ljudi in premoženja. Begunska kriza naj bi nas letos stala skoraj šest milijonov evrov.

V vladi pravijo, da se je našla rešitev za kulturo. Pogajanja za javni sektor še potekajo. Povečanje mase bruto plač gre na račun dodatnega zaposlovanja, zlasti mladih. Med drugim naj bi v javnem sektorju v letih 2016 in 2017 zaposlili skupaj 237 pripravnikov.

Pokojnine bodo prihodnje leto izredno uskladili, osnova za to pa bo gospodarska rast v letu 2014. Prihodnje leto bodo upokojenci s pokojninami do 750 evrov prejeli regres in pokojnine bodo januarja uskladili glede na triodstotno gospodarsko rast v letu 2014. Ker so se evropske finančne perspektive iztekle, se bodo prihodnje leto investicije države vrnile na raven iz leta 2013. Pri socialnih transferjih, ki jih je ZUJF zamrznil, so načrtovane določene spremembe.

Številke so realne

Kot je sklenil minister, proračuna številk, ki jih je za vlado pripravil Urad RS za makroekonomske analize in razvoj v svoji jesenski napovedi, pa še ni želel razkriti. To bo urad storil na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Predsednik SD Dejan Židan je ocenil, da je proračun realen in upošteva to, da imamo v Sloveniji gospodarsko rast. Po besedah predsednika Desusa Karla Erjavca so v stranki sicer s proračunom zadovoljni predvsem zato, ker je zagotovljen regres za upokojence ter usklajevanje pokojnin v januarju prihodnje leto glede na triodstotno gospodarsko rast v letu 2014.

Jeseni prihodnje leto se bodo tako ponovno pogovarjali o uskladitvi glede na gospodarsko rast v letošnjem letu. Proračunski predlogi morajo skozi parlamentarni postopek. Obravnavala jih bodo pristojna delovna telesa, DZ pa bi jih lahko potrdil na novembrski seji. DK


Najbolj brano