Prijetno in sončno, na Primorskem burja

Čeprav je Slovenijo včeraj namočilo, bo praznični vikend prinesel prijetnejše suho vreme, napoveduje vremenoslovec Darko Bradassi. Plaščev nam za nedeljski obisk pokopališč tako še ne bo treba vleči iz omar. Toplo vreme bo pokvarila le burja, zaradi katere bo občutek mraza nekoliko močnejši.

 Z današnjim dnem pa se bo začel krepiti anticiklon, ki bo iz 
dneva v dan bolj soliden. Foto: Jaka Jeraša
Z današnjim dnem pa se bo začel krepiti anticiklon, ki bo iz dneva v dan bolj soliden. Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > Konec tedna, na katerega sta letos “padla” dan reformacije in dan spomina na mrtve, bo Primorcem postregel s suhim in dokaj toplim vremenom. Temperature se bodo gibale okoli 15 stopinj Celzija in dnevi bodo v glavnem sončni. Ker pa bo čez dan pihala šibka do zmerna burja, bo občutek mraza nekoliko večji, je razložil vremenoslovec Darko Bradassi. “V četrtek je prevladovalo oblačno vreme zaradi manjšega območja atlantskega zraka, ki je dosegel tudi naše kraje, a se je včeraj zvečer to območje že začelo umikati. Z današnjim dnem pa se bo začel krepiti anticiklon, ki bo iz dneva v dan bolj soliden. Zajel bo večji del Evrope s središčem na evropskem severovzhodu. Od severovzhoda bo k nam pritekal bolj suh in hladnejši celinski zrak,” je pojasnil Bradassi.

Prav ta vremenska slika bo najbolj prijazna za Primorce, saj bo na Primorskem največ sonca, drugod po Sloveniji pa bo v nočnih urah lahko nekaj več vlage. “A hujšega ne bo, vreme se bo izboljšalo po vsej državi,” zagotavlja Bradassi.

Noči bodo sicer nekoliko hladnejše, a izraziteje šele od nedelje ali ponedeljka dalje. “Takrat bo možno, da se bo temperatura v nočnih urah spustila tudi do ničle.”

Sicer pa se letošnji 1. november ne bo bistveno razlikoval od tistih iz preteklih let. Vreme bo podobno, kot smo ga občutili v prejšnjih začetkih novembra. Le v višjih slojih, torej v hribih, bo topleje kot ponavadi. “V prizemlju, kjer bo pritekal celinski severovzhodni zrak, bodo temperature običajne za ta letni čas, kar je skladno z dolgoletnim dogajanjem. Le burja čez dan bo povečevala občutek mraza,” zagotavlja Bradassi. Suho in sončno vreme z dodatkom burje bo zaobjelo tako slovensko in hrvaško Istro kot tudi Goriško, Kvarner in Furlanijo Julijsko krajino.

Le v podnožju Julijskih Alp se utegne nabrati nekoliko več oblakov, zato bo posledično tudi manj sonca, kot v drugih predelih. Plašči in bunde torej lahko ostanejo v omarah, razen za tiste bolj zmrzljive sorte, in tiste, ki se bodo zunaj mudili v hladnejših jutranjih ali nočnih urah.

In še namig za praznični izlet. “Še najprijetneje bo v gorah, saj bo napovedani anticiklon v višje sloje prinesel topel zrak. Kdor se bo konec tedna odločil za obisk gora, bo naletel na sončno, prijetno in za ta čas tudi razmeroma toplo vreme,” napoveduje Bradassi.

TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano