Prihodnji teden shod proti novim dajatvam

Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) sta se danes odločili organizirati protestni shod proti dodatnim okoljskim dajatvam, ki naj bi s 1. januarjem 2015 obremenile del gospodarstva.

Premier Miro Cerar je v ponedeljek v DZ povedal, da glede ukinitve oprostitve dajatve na izpuste ogljikovega dioksida dokončne odločitve še ni.  Foto: STA
Premier Miro Cerar je v ponedeljek v DZ povedal, da glede ukinitve oprostitve dajatve na izpuste ogljikovega dioksida dokončne odločitve še ni.  Foto: STA

LJUBLJANA > Shod bo v torek, 23. decembra, ob 11. uri pred poslopjem vlade v Ljubljani.

Vlada ob pripravi rebalansa proračuna za leto 2015 načrtuje dodatne prihodke tudi na račun zvišanja nekaterih okoljskih dajatev. Tako naj bi si z ukinitvijo oprostitve dajatve za izpuste toplogrednih plinov zagotovila dodatnih 30 milijonov evrov letno, energetsko intenzivnim podjetjem pa grozijo tudi višji prispevki za učinkovito rabo energije in za obnovljive vire energije.

Manj emisij

Vendar pa so energetsko intenzivna industrijska podjetja, ki naj bi jih prizadele nove dajatve, v zadnjih 25 letih že zelo tehnološko posodobila proizvodnjo ter za polovico zmanjšala svoj delež v emisijah toplogrednih plinov v državi. Gre za izrazite izvoznike, ki zaposlujejo več kot 27.000 delavcev in tri četrtine svojih prihodkov ustvarijo z izvozom. Ob tem pa so jim bile v zadnjih letih že naložene številne zvišane in tudi nove dajatve, opozarjajo na GZS.

Organizatorja na shodu pričakujeta predstavnike vodstev podjetij, ki jim bodo prizadele nove dajatve, kot tudi predstavnike sindikatov in številne delavce.

Stroški energije v energetsko intenzivnih podjetjih, kot so papirnice, steklarne, proizvodnja jekla, proizvodnja aluminija, opekarne, proizvodnja gradbenega materiala, cementarne in del kemične industrije, so v primerjavi z drugimi deli gospodarstva že zdaj izjemno visoki. Krivec za to so prav dodatne obremenitve energentov, pravijo na GZS.

Devet milijonov evrov na mesec

Osnutek nove uredbe o dajatvah na izpuste ogljikovega dioksida ne predvideva več oprostitve plačila te dajatve po 31. decembru 2014, s 1. februarjem 2015 pa določa oprostitev dajatve za male naprave, medtem ko je za tiste, ki so vključene v shemo trgovanja z emisijami toplogrednih plinov, predvidena oprostitev v višini 70 odstotkov.

To pomeni dodatno obremenitev podjetij v višini približno devet milijonov evrov na mesec, so izračunali na GZS. Zahtevajo, naj se veljavnost obstoječe sheme podaljša do sredine leta 2015, s 1. julijem pa uveljavi nova shema, ki bo vse imetnike dovoljenj za izpuščanje toplogrednih plinov povsem oprostila plačila te dajatve.

Če bo vlada vztrajala pri tej rešitvi, bo šlo za nesorazmerno in na ozek krog podjetij usmerjeno obremenitev, ki po opozorilih GZS pomeni resno tveganje za neposredno izgubo 1130 delovnih mest v roku dveh do treh let, z visokimi negativnimi multiplikativnimi učinki na ostale povezane sektorje.

Premier Miro Cerar je sicer v ponedeljek v DZ povedal, da glede ukinitve oprostitve dajatve na izpuste ogljikovega dioksida dokončne odločitve še ni. Vlada je po njegovih besedah davčne ukrepe, ki bodo obveljali z letom 2015, izbrala skrbno, da ne bi povzročili poslabšanja gospodarskih razmer in bi imeli čim več dolgoročnih pozitivnih učinkov.

Posebnega davka na sladke pijače ne bo

Sprva je vlada nameravala uvesti tudi posebno trošarino na brezalkoholne pijače z dodanim sladkorjem, a se je prejšnji teden odločila, da že pripravljenega osnutka zakona ne pošlje v potrditev v DZ.

Možnost danes napovedanega protestnega shoda je prejšnji teden na skupščini GZS omenil že generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič. Kot je dejal, bi plačevanje dajatve za izpuste ogljikovega dioksida samo za njegovo podjetje pomenilo 1,1 milijona evrov več stroškov letno, posledično bi jih postavilo v neenakopraven položaj glede na konkurenco, imeli bi manj dobička in bi manj investirali.

O negativnih posledicah napovedanih novih obremenitev gospodarstva bodo na pobudo GZS in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije razpravljali tudi na seji Ekonomsko socialnega sveta, ki bo predvidoma v petek.

STA


Najbolj brano