Dela prosti dnevi v letu 2016

Če kdo še ni prelistal koledarja za prihajajoče leto 2016, naj to stori čim prej. Dobro mu bo delo, saj bodo v njem kar trije dela prosti dnevi več, kot jih je bilo v letošnjem letu.

Mojstri prazničnega grajenja dopustniških mostov bodo v 
prihajajočem letu prišli na svoj račun. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mojstri prazničnega grajenja dopustniških mostov bodo v prihajajočem letu prišli na svoj račun. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Z gledišča lastnikov podjetij in tovarn oziroma delodajalcev je pogled na praznične dneve v naslednjem letu manj vesel, saj bodo na vikend “padli” le trije sicer dela prosti dnevi. Letos jih je bilo dvakrat več.

V Sloveniji imamo precej praznikov, od tega je 12 dela prostih. Zaposlenim letošnji koledar okoli praznikov ni bil najbolj naklonjen, saj je kar polovico vseh dela prostih dni padlo na vikend. To še posebej velja za praznike ob koncu leta, saj sta bila dan reformacije in dan spomina na mrtve v soboto in nedeljo, dan samostojnosti in enotnosti pa v soboto. V tem primeru je bila možnost “mostičenja” praznikov in vikendov manjša, število delovnih dni v letu pa rekordno visoko.

V letu 2016 bo položaj s prazniki boljši. Z vikendom se bodo ujeli le praznik dela, ki bo v nedeljo, dan državnosti, ki bo v soboto, in božič (sobota). Koledar nam tako prinaša kar sedem podaljšanih vikendov, saj bo prav toliko praznikov v ponedeljek: novo leto, slovenski kulturni praznik, velikonočni ponedeljek, praznik dela 2. maja, Marijino vnebovzetje, dan reformacije in dan samostojnosti in enotnosti.

Poleg dvanajstih praznikov, ki so dela prosti dnevi, v Sloveniji poznamo še pet praznikov, ki niso dela prosti dnevi; dan Primoža Trubarja, združitev prekmurskih Slovencev, vrnitev Primorske k matični domovini, dan Rudolfa Maistra in dan suverenosti.

DES


Najbolj brano