Prihaja tretji vročinski val, ob morju bo bolj znosno

Po pričakovani osvežitvi pretekli konec tedna je trenutno v polnem teku nova otoplitev, ponekod bo verjetno šlo za tretji letošnji vročinski val. Trajala pa bo do prvih dni v prihodnjem tednu, ko bo na vrsti novo prehodno poslabšanje.

Nad večjim delom Evrope se zadržuje solidno anticiklonsko 
območje.
Nad večjim delom Evrope se zadržuje solidno anticiklonsko območje. 

PRIMORSKA > Nadaljujejo se torej precejšnja temperaturna nihanja, ki so bila v letošnjem juniju in juliju dokaj pogosta in kar občutna, med drugim tudi v precej urejenem sosledju.

V zadnjih tednih so se pozitivni in negativni valovi vrstili približno vsakih sedem do deset dni. Zdaj je naše kraje zajel subtropski anticiklon, zdaj hladnejši atlantski zrak. Zanimivo je tudi dejstvo, da so si bili temperaturni ekstremi precej podobni. Ob otoplitvah in vročinskih valovih se je temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju vzpenjala do približno ali malo nad 20 stopinj Celzija, ob ohladitvah pa se je spuščala do okrog 10 stopinj Celzija.

Šlo je torej za kar velike in precej pogoste spremembe. Zlasti pa je pomembno, da so bili vročinski valovi kratkotrajni, povečini le nekajdnevni, ker jih je atlantski zrak sproti prekinjal.

Ozračje se bo ogrevalo

Radiosonda iz Rivolta v sosednji Furlaniji Julijski krajini je včeraj opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila 15,8 stopinje Celzija, ničto izotermo pa na višini 3844 metrov. Ozračje je bilo v povprečju za približno 3 stopinje Celzija toplejše od dolgoletne normalnosti, ničta izoterma pa za približno 200 metrov višja. Toda vroča advekcija subtropskega zraka se bo v prihodnjih dneh nadaljevala. Pričakujemo, da se bo temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju zlasti v soboto in nedeljo spet povzpela do okrog ali malo nad 20 stopinj Celzija. Poskočile bodo tudi prizemne temperature, ki se bodo zlasti na Goriškem lahko dotaknile 33 ali morda 34 stopinj Celzija. Manj vroče pa bo ob morju.

Morje bo hladilo obalo

Ravno morje bo namreč odigravalo ob obali in v njenem neposrednem zaledju odločilno vlogo pri temperaturah. Ob poslabšanju minuli konec tedna se je namreč občutno ohladilo. Včeraj opoldne je imelo morje na Debelem rtiču 24,9 stopinje Celzija, v Piranu 25,4 stopinje Celzija, v Trstu ob pomolu bratov Bandiera pa 23,7 stopinje Celzija. V preteklem tednu je mestoma na slovenski obali imelo kar 28 stopinj Celzija. V minulem koncu tedna se je ohladilo zaradi vztrajne in dokaj močne burje, ki je zgornje toplejše plasti premešala s spodnjimi hladnejšimi. Pravzaprav je šlo za nekoliko bolj zapleten postopek, ki ga je ARSO lepo opisal na svoji FB strani. Zaradi bolj suhega zraka se je okrepilo izhlapevanje s površine morja, zato je slanost morja v površinski plasti naraščala. Površinska plast je postala gostejša in težja, zato se je voda s površine spuščala proti dnu in se je vodni stolpec premešal.

Kakor koli, morje bo v prihodnjih dneh hladilo obalo. Včeraj v Kopru temperatura niti v toplejših predelih ni dosegla 29 stopinj Celzija, v Trstu pa je deželna meteorološka opazovalnica Furlanije Julijske krajine na pomolu bratov Bandiera ob 13. uri namerila le 24,6 stopinje Celzija. Malo verjetno je, da se bo živo srebro marsikje ob morju v prihodnjih dneh dotaknilo 30 stopinj Celzija.

Sončno in toplo poletno vreme

Nad Sredozemljem se krepi subtropski anticiklon, severno od Alp pa se pomika nekoliko bolj svež atlantski zrak, ki občasno pronica proti jugu. V gorah je ozračje mestoma bolj nestanovitno in zlasti v popoldanskih urah nastajajo vročinske nevihte.

Od danes do nedelje bo prevladovalo sončno in toplo poletno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. Zlasti v gorah bodo možne vročinske nevihte, ni izključeno, da se bo kakšen nevihtni oblak spustil do ostalih predelov. Iz dneva v dan bo topleje, proti koncu tedna tudi bolj soparno, nekoliko bolj sveže bo ob morju, kjer bo v dnevnih urah pihal morski veter. V začetku prihodnjega tedna pričakujemo prehodno poslabšanje z osvežitvijo.

BRA


Najbolj brano