Prihaja letošnji četrti vročinski val

Po junijskem in dveh julijskih vročinskih valovih nas v prihodnjih dneh čaka že četrti, ki bo predvidoma trajal do nedelje. Poletno vroče naj bi bilo po napovedih vremenoslovcev do sredine avgusta.

Voda in senca bosta tudi v prihodnjih dneh najbolj iskani 
dobrini. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Voda in senca bosta tudi v prihodnjih dneh najbolj iskani dobrini. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > Četrti vročinski val bo po napovedih vremenoslovcev bolj izrazit od tistega v juniju in malo manj od tistega v juliju. Vrhunec vročine bo od četrtka do nedelje, ko se bodo temperature v osrednji Sloveniji povzpele do 34, na Primorskem pa do 36 stopinj Celzija. Po nedelji bi vročina lahko malo popustila, vendar bo vse do sredine avgusta poletno vroče.

Nad Sredozemljem, pa tudi nad srednjo Evropo in Alpami, bo do sobote vztrajalo območje visokega zračnega tlaka. K nam bo pritekal vse toplejši in razmeroma suh zrak. Od nedelje naprej se bo predvidoma nekoliko povečala možnost vpliva vremenskih motenj od zahoda. Pri nas in v naši širši okolici bo sončno, vročina se bo postopno stopnjevala.

Po podatkih državne meteorološke službe sta letošnji julij zaznamovali dve obdobji dolgotrajne in izrazite vročine. Temperatura zraka se je večkrat povzpela nad 35 stopinj Celzija. Takšnih dni je bilo, na primer, na merilnem mestu v Biljah na Goriškem sedem, na portoroškem letališču pa trije. Nad 30 stopinj Celzija pa so v juliju na letališču Portorož namerili 25 dni (le dan manj od rekordnega leta 1994) in v Biljah 23 (rekord so tam s 27 dnevi zabeležili v letu 2006). Letošnji julij je bil sicer skoraj povsod po državi rekordno topel, temperature so bile za dve so štiri stopinje Celzija višje kot lani.

Temu primerna je bila tudi toplotna obremenitev, saj so se stavbe pregrevale, temperature pa se tudi ponoči niso spustile na znosno raven. Julijski vročinski val je spremljalo tudi ekstremno visoko izhlapevanje, zaradi česar se je temperatura morja približala rekordni vrednosti. Kopanje v morju, ogretem na približno 30 stopinj Celzija, pa ljudem seveda ni prineslo želene osvežitve. Padavin je bilo malo, pojavile so se šele ob koncu meseca in količina se je tako približala dolgoletnemu povprečju.

Tako kot pri prejšnjih vročinskih valovih tudi pri napovedanem velja napotek, naj se ljudje sredi dneva izogibajo fizičnim naporom, pijejo naj dovolj tekočine, zlasti kronični bolniki pa naj se v času največje vročine zadržujejo v zaprtih prostorih. V času največje pripeke prav tako ni priporočljivo sončenje. Ustrezno pa je treba poskrbeti tudi za hišne ljubljenčke, jim zagotoviti senco in dovolj tekočine. SK


Najbolj brano