Prihaja krajši vročinski val

Danes 34 minut čez polnoč po srednjeevropskem poletnem času je nastopil Sončev obrat ali poletni solsticij, kar velja za začetek astronomskega poletja. Če je zadnjih nekaj dni zaznamovalo deževno vreme z nič kaj poletnimi temperaturami, bodo naslednji dnevi toplejši in z več sonca, napovedujejo meteorologi.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Danes bo prevladovalo sončno vreme z najnižjimi jutranjimi temperaturami od 10 do 16 stopinj Celzija in najvišjimi dnevnimi od 24 do 28 stopinj Celzija. V sredo bo na Primorskem večinoma jasno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo.

V četrtek bo spet večinoma sončno. Pihala bo šibka do zmerna burja. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča iz Agencije RS za okolje v drugi polovici tedna kaže na vsaj krajši vročinski val. Temperature naj bi že v četrtek presegle 30 stopinj Celzija in se v petek povzpele celo 35 stopinj.

Od nedelje naprej so spet možne padavine z nekoliko nižjimi temperaturami, a še vedno nad 25 stopinj Celzija.

Gregorčič je še dodal, da so nekoliko obilnejše padavine v zadnjem času poskrbele za dovolj vodnih zalog, zato tudi v primeru vročinskega vala najverjetneje ne bo posebnih težav.

Napovedi za poletje sicer kažejo na 60- do 70-odstotno verjetnost za toplejše poletje od povprečja. “Zahodna Evropa naj ne bi imela kakšne hujše vročine, medtem ko bo bolj proti vzhodu vse bolj vroče,” je še povedal meteorolog.

STA


Najbolj brano