Pričakovati je močne padavine, sneg, burjo in porast rek

Slovenijo bodo danes zajele močnejše padavine, opozarja Agencija za okolje (Arso). Sprva bo v nižinah deževalo, zvečer in ponoči pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 metrov nadmorske višine. Ponoči so možni tudi hitrejši porasti manjših rek.

Sprva bo v nižinah deževalo, zvečer in ponoči pa se bo meja 
sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 
metrov nadmorske višine.  Foto: Leo Caharija
Sprva bo v nižinah deževalo, zvečer in ponoči pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 metrov nadmorske višine.  Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Padavine bodo po napovedih prenehale v soboto dopoldne, njihova količina pa bo v večjem delu države dosegla od 30 do 60 milimetrov v 24 urah.

Po nižinah v notranjosti bo ponekod lahko zapadlo do deset centimetrov mokrega snega, količina snega pa bo z nadmorsko višino hitro naraščala. Nad 600 metri nad morjem bo zapadlo predvidoma od 20 do 40 centimetrov snega, nad tisoč metri pa ponekod tudi okoli pol metra.

Ponoči bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V soboto dopoldne se bodo razmere umirile, le v severni in vzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter.

V noči na soboto in v soboto zjutraj so možni tudi hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. V tem času lahko posamezne reke poplavijo na območju vsakoletnih poplav.

Reka Ljubljanica bo v soboto predvidoma pričela ponovno naraščati in se razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju, opozarja Arso.

STA


Najbolj brano