Pri razsodišču zdravniške zbornice vložena obtožnica zoper zdravnika Radana

Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije Sašo Kavčič je pri razsodišču zbornice vložil obtožnico zoper zdravnika Ivana Radana, ki naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana decembra lani neozdravljivo bolnemu bolniku skrajšal življenje.

Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije Sašo Kavčič je pri razsodišču zbornice vložil obtožnico zoper zdravnika Ivana Radana, ki naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru  Ljubljana neozdravljivo bolnemu bolniku skrajšal življenje. Foto: STA
Namestnik tožilca Zdravniške zbornice Slovenije Sašo Kavčič je pri razsodišču zbornice vložil obtožnico zoper zdravnika Ivana Radana, ki naj bi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana neozdravljivo bolnemu bolniku skrajšal življenje. Foto: STA

LJUBLJANA > Skrajni ukrep je tudi odvzem licence, so sporočili z zdravniške zbornice.

Zdaj že nekdanja predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Ljubljana Bojana Žvan, ki so jo po primeru suma evtanazije na tem oddelku razrešili s položaja, je za STA napovedala, da bo pravno izpodbijala razrešitev, saj da je nezakonita. Žvanova trdi, da je odločitev o njenih razrešitvi "v nasprotju z ugotovljenim stanjem. "Moja krivda ni bila dokazana. Lahko bi me razrešili le iz krivdnih razlogov," je dejala. Meni, da želijo vsi akterji njene razrešitve - generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Simon Vrhunec, strokovni direktor UKC Sergej Hojker in strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek z njeno zamenjavo "prikriti svojo odgovornost, čeprav iz dokumentacije izhaja, da mi je bil dogodek namerno prikrit več kot sedem dni".

Zdravnik Ivan Radan je obtožnico prejel in bo nanjo lahko dal pisne pripombe. Senat razsodišča bo v postopku obravnaval vsa dejstva ter nato sprejel odločitev glede zdravniku očitanega ravnanja, navajajo na zdravniški zbornici.

Na tej podlagi lahko predsednik zbornice izda kot skrajni ukrep tudi sklep o odvzemu licence. Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep.

Gre za primer suma evtanazije v UKC Ljubljana konec decembra lani, zaradi česar so v UKC tudi opravili izredni strokovni nadzor. V nadzoru so ugotovili, da je Radan 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno res skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija, vendar pa materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena.

Radan je zato ostal brez službe, pravico bo iskal na delovnem sodišču. Prav tako so zaradi dogodka zamenjali predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Policija primer še preiskuje. So pa v UKC Ljubljana po tem primeru sprožili še en izredni notranji nadzor nad smrtjo bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca, so danes pojasnili v UKC Ljubljana.

STA


Najbolj brano