Pri arbitraži obstaja tudi “plan B”

Premier Miro Cerar je včeraj v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja, med katerimi je bilo tudi vprašanje glede arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ponovil je, da Slovenija pričakuje popolnitev sodišča, nadaljevanje dela in razsodbo. Slovenija ima sicer tudi “plan B”, vendar pa je o njem sedaj nesmiselno govoriti, saj bi to slabilo slovenske argumente, je dejal.

Premier Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: STA
Premier Miro Cerar je odgovarjal na poslanska vprašanja. Foto: STA

LJUBLJANA > Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je premierju zastavil tri podvprašanja - katere evropske institucije in katere države eksplicitno podpirajo Slovenijo, ali je vlada oblikovala kako strokovno skupino, ki se ukvarja z vprašanjem nadaljevanja arbitraže, in ali ima Slovenija kak plan B, če slučajno obvelja namera Hrvaške po odstopu od arbitražnega sporazuma.

Na mnenje Dobovška, da je Hrvaška v prednosti pri javnem pojasnjevanju svojih stališč, je Miro Cerar v prvi vrsti odgovoril, da si je Slovenija “z vsemi svojimi dosedanjimi dejanji prizadevala za zaščito integritete, neodvisnosti in nepristranskosti sodišča”. Skladno z 10. členom arbitražnega sporazuma se “vzdržuje vseh izjav, ki bi lahko spor zaostrile ali ogrozile delo arbitražnega sodišča”.

“Hrvati so enostransko in po našem mnenju popolnoma neutemeljeno in protipravno odstopili od tega sporazuma. Menimo, da ta odstop ni veljaven. Zato se oni zdaj obnašajo dokaj robustno in nediplomatsko pri svojem pritiskanju na svetovno javnost v zvezi s to zadevo. Slovenija pa spoštuje pravila igre,” je dejal Cerar.

Slovenija s tem, ko je prepustila odločitev o imenovanju arbitra predsedniku arbitražnega sodišča, dokazuje, da verjame v svojo argumentacijo. Zato dopušča, da se vzpostavi popolnoma neodvisno in nepristransko sodišče, je poudaril premier. Na zunanjem ministrstvu bo najkasneje 1. oktobra oblikovana posebna projektna enota, ki bo opravljala naloge, vezane na zaključek arbitražnega postopka. Vlada ima sicer pripravljene tudi scenarije, če zadeve ne bi potekale po načrtih, “ampak zdaj govoriti o nekem planu B bi bilo popolnoma nesmiselno in bi slabilo našo zunanjepolitično pozicijo, tudi kot stranke v sporu”, je prepričan Cerar.

Na vprašanje Luke Mesca (ZL) o proračunih za prihodnji dve leti pa je Cerar odgovoril, da vlada ohranja nekatere varčevalne ukrepe, a hkrati poudarja razvoj in namenja sredstva za nove politike. “Vlada ne duši razvoja, ampak ga sprošča in to je njena temeljna naloga tudi v prihodnjih dveh letih,” je poudaril. “Proračuna sledita logiki, da se višja gospodarska rast, ki se odraža v višjih prihodkih, delno porabi za znižanje primanjkljaja, delno pa za zvišanje odhodkov in spodbujanje rasti,” je dejal. STA


Najbolj brano