Pri kravi z Dolenjske potrdili bolezen norih krav

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je popoldne sporočil, da so pri 12 let stari kravi s kmetije na Dolenjskem potrdili bolezen norih krav (BSE). Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo zdaj izvedla predpisane ukrepe.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Pri kravi cikaste pasme, ki je poginila na kmetiji na Dolenjskem, so sum na BSE postavili že s hitrim postmortalnim testom. Vzorec so nato preiskali še z Western blot metodo, s katero so bolezen tudi potrdili, so sporočili iz uprave za varno hrano.

Gre za deveti primer BSE, potrjen v Sloveniji. Zadnji je bil potrjen leta 2007, vsi primeri pa so pokazali sliko klasične BSE.

Uprava za varno hrano je sicer že pred potrditvijo bolezni uvedla ukrepe za izkoreninjenje bolezni, kot so prepoved premikov živali s kmetije in na kmetijo, določitev kohorte in zadnjih dveh potomcev.

Preiskava je pokazala, da je krava doslej zamenjala tri lastnike. Po trenutno znanih podatkih je kmetija, na kateri je žival poginila, redila samo to kravo, kmetija, na kateri je bila žival rojena, pa trenutno redi 12 govedi.

Krava, pri kateri so potrdili BSE, v zadnjih dveh letih pred potrditvijo bolezni ni imela potomcev. V krmni in rojstni kohorti so bile štiri živali; ena od njih je še živa in se nahaja na kmetiji v Zasavju. To žival bodo zdaj v okviru ukrepov izkoreninjenja bolezni usmrtili in neškodljivo odstranili.

NVI bo sicer vzorce poslal še v referenčni laboratorij EU v Veliko Britanijo, kjer bodo opravili dodatno testiranje, ali gre za klasično ali atipično obliko BSE.

Slovenija ima od maja 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE. Ne glede na to, ali bo končna diagnoza preiskav v Veliki Britaniji pokazala klasično ali atipično BSE, novi primer ne bo vplival na status Slovenije glede BSE, saj je bila krava rojena pred več kot 12 leti.

STA


Najbolj brano