Preučevali bodo možnosti za realizacijo drugega tira

Delovna skupina, sestavljena iz predstavnikov različnih ministrstev, Luke Koper in Slovenskih železnic, se bo v sredo sešla na prvem delovnem sestanku in preučila možnosti za realizacijo investicije v drugi tir med Koprom in Divačo, je danes povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič Foto: STA
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič Foto: STA

LJUBLJANA > Predlog za financiranje na okoli 1,4 milijarde evrov ocenjenega projekta izgradnje drugega tira Koper - Divača je treba po ministrovih besedah pripraviti do konca januarja, saj je treba v februarju pripraviti vlogo na razpis za evropska sredstva.

"Če bomo ugotovili, da evropskih sredstev ne bo mogoče pridobiti, potem te vloge ne moremo oddati. V tem primeru se bomo zadeve morali lotiti na drugačen način in zelo verjetno iskati tuje vlagatelje," je dejal Gašperšič, ki je sicer optimist.

Gašperšič je zatrdil, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi finančno konstrukcijo projekta zaprli na način, kot so si ga zamislili, torej da skupaj z Luko Koper in Slovenskimi železnicami, deloma pa tudi iz drugih virov, vzpostavijo nek koncesijski model izgradnje drugega tira.

Minister pričakuje, da bi gradbeno dovoljenje za projekt lahko pridobili do konca letošnjega leta, izgradnja pa bi se lahko začela v 2016.

Prioritetno se bodo sicer lotili 27 milijonov evrov vredne investicije v izvlečni tir, ki je nekakšna začasna rešitev za drugi tir. Gradbeno dovoljenje zanj pričakujejo v prvi polovici leta, določene aktivnosti na trasi pa bi se lahko začele že konec leta.

Izgradnja drugega tira med Koprom in Divačo je nujna. Koprsko pristanišče bo namreč glede na izračune že leta 2018 doseglo točko preloma, ko bo dosežena maksimalna zmogljivost obstoječega železniškega pretovora.

STA


Najbolj brano