Pretresljive razmere v Središču ob Dravi

Brežiški župan Ivan Molan je zaradi današnjega prihoda večjega števila migrantov državo pozval k takojšnjemu posredovanju v tamkajšnjem sprejemnem centru in na meji. Brežiška občina je najbolj izpostavljena, stanje pa bi lahko postalo neobvladljivo in bi lahko povzročilo resne posledice. Približno 400 beguncev od 1800, ki so ponoči prispeli na hrvaški mejni prehod Trnovec, je ostalo ujetih med policijskimi ograjami. Zbirni center v slovenskem Središču ob Dravi je poln, zato bodo morali še čakati. Razmere, v katerih je bilo ponoči in danes okoli tisoč ljudi, tudi otrok, pod milim nebom, so bile pretresljive.

Brežice danes Foto: STA
Brežice danes Foto: STA

BREŽICE, SREDIŠČE OB DRAVI > Z brežiške občine, kjer ocenjujejo, da se razmere na Brežiškem zaostrujejo, so sporočili, da prebežniki po zadnjih informacijah čez mejo prihajajo v večjih skupinah po tisoč in več, brežiški sprejemni center pa je že prepoln.

Ker se že napovedujejo novi migrantski vali, želi Molan opozoriti na resnost in nujnost takojšnjega ukrepanja, so še zapisali na brežiški občini.

Policija naj bi okrepila svojo prisotnost na brežiškem koncu

Sicer pa je policija po neuradnih informacija STA svojo prisotnost na brežiškem koncu že okrepila. V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov. Zaradi vse številnejših prihodov migrantov naj bi na mejnem prehodu Obrežju omejili tudi gibanje novinarjev.

Sicer pa so po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista tamkajšnji policijski viri popoldne potrdili, da je iz Opatovca proti slovenski meji odpeljalo novih 50 avtobusov s prebežniki.

Prvak SDS Janez Janša meni, da bi morala vlada pri begunski krizi razmisliti o prenosu določenih administrativnih pristojnosti in bi vojska varovala mejo, policija pa notranjost države. Vlada mora po ocenah Janše apelirati na Nemčijo in Avstrijo, da ostaneta propustni, nezaželen vstop migrantov pa da lahko Slovenija prepreči le z varnostno ograjo.

Kje naj bi prešli slovensko-hrvaško mejo, naj bi bilo odvisno od dogovorov s slovensko stranjo. Predvidevajo pa, da bi to lahko najverjetneje bil mejni prehod Bregana oz. Obrežje, so še zapisali pri Jutarnjem listu.

400 beguncev ostalo ujetih med mejnima prehodoma Središče ob Dravi in Trnovec

Približno 400 beguncev od 1800, ki so ponoči prispeli na hrvaški mejni prehod Trnovec, je ostalo ujetih med policijskimi ograjami. Zbirni center v slovenskem Središču ob Dravi je poln, zato bodo morali še čakati. Razmere, v katerih je bilo ponoči in danes približno tisoč ljudi, tudi otrok, pod milim nebom, so bile pretresljive.

Potem ko so begunce z vlakom okoli dveh ponoči pripeljali v bližino cestnega mejnega prehoda, naj bi jim sicer ponudili možnost, da jih odpeljejo nazaj v najbližji hrvaški zbirni center, vendar so to zavrnili in se odločili vztrajati pred slovenskim mejnim prehodom.

Na mejni črti so namreč slovenski policisti postavili ograjo in čeprav so jih ponoči, najprej 450, potem pa še 300 beguncev, odpeljali v kakšna dva kilometra oddaljeni zbirni center v Središču ob Dravi, jih je več kot tisoč ostalo med policijskima ograjama s kordoni policistov, saj so na zunanji strani svojega mejnega prehoda ograjo postavili tudi hrvaški policisti.

Tako so sicer ostali na hrvaškem ozemlju, kjer pa policistov ni bilo, povsem premočeni, saj se niso imeli ne s čim pokriti in ne kje skriti. Zasilno streho so si poskušali narediti iz odej, polivinila, vsega, kar so našli, da bi se vsaj malo ogreli, pa so zakurili smetnjake, odeje, plastiko in vse, kar je gorelo oziroma bolj smrdelo.

Lačni in premraženi

Šele okoli enajste so Hrvati vendarle premaknili svojo ograjo za nekaj metrov na sredino mejnega prehoda, tako da so se begunci lahko preselili pod streho, čeprav so mnogi vztrajali na dežju. Novinarjem so razlagali, da so lačni, da se ne morejo preobleči. Nekaj hrane, predvsem za otroke, so sicer dopoldne dobili, šele okoli poldneva pa so jim pripeljali več hrane, oblačil in odej.

Prinašali so jim jih tudi bližnji prebivalci, med njimi predstavniki romske skupnosti, tako da so se nekateri preoblekli, vsi pa so spraševali le, kdaj bodo lahko šli naprej, večinoma v Nemčijo.

Množico otrok so povečali še novorojenčki, Hrvati so namreč v porodnišnico odpeljali tri ženske, Slovenci pa, potem ko je že bila v zbirnem centru, še eno. In ta naj bi, kot je bilo slišati, hotela takoj po porodu naprej, na pot proti obljubljeni deželi.

Begunci so pogrešali predvsem informacije, kako dolgo bodo še čakali, in opozarjali, da bi bilo treba poskrbeti za otroke in ženske. Vendar pa so na ta načela, ko so prišli ponje avtobusi, pozabili, zato je bilo slišati veliko prerivanja in kričanja.

Jokajočega otroka previjali na asfaltu pri osmih stopinjah Celzija

In če so poskušali biti ob vseh teh prizorih policisti uradno strogi, je bila večina novinarjev pretresena. Nekateri jih raje niso niti poskušali nič spraševati, kajti od mraza trepetajoči ljudje, ki previjajo povsem premočenega jokajočega otroka na asfaltu pri kakšnih osmih stopinjah Celzija, je za naš prostor in čas vendarle prehuda. Tudi zato solze v očeh snemalcev.

Pred zbirnim centrom v Središču, kjer zdaj popisujejo 400 prebežnikov, so po besedah Dragomirja Murka, vodje izpostave za zaščito in reševanje Ptuj, poskrbeli za najpomembnejše ta hip - dodatno ogrevanje, pred centrom pa smo našli tudi prostovoljca, ki je ponujal pomoč, a je za zdaj niso potrebovali.

"Kakorkoli si že predstavljamo te ljudi oziroma se o tej temi razvijajo gostilniške debate in s kakršnimi koli razlogi so na takšni poti, so ljudje v stiski in najmanj, kar jim lahko jaz, ki sem relativno dobro preskrbljen, ponudim, je moj prosti čas. In zato sem tu," je povedal.

STA


Najbolj brano