Preskakovanje čakalnih vrst so ugotovili pri vseh

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je lani opravil nadzor nad vodenjem čakalnih seznamov pri vseh enajstih izvajalcih ortopedskih operacij kolka in kolena. Preskoke oz. sume preskokov čakalnih vrst so ugotovili pri vseh, sedmim pa so zaradi tega obračunali pogodbene kazni v skupni višini 48.800 evrov.

Oglobili so tudi Ortopedsko bolnico v Valdoltri Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Oglobili so tudi Ortopedsko bolnico v Valdoltri Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > ZZZS je med drugim ugotovil preskoke čakalnih vrst oz. sume na preskakovanje, ter da so dejanske čakalne dobe krajše, kot jih bolnišnice sporočajo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Sumijo, da želijo nekateri s pridobiti dodatne programe in financiranje, nekateri pa umetno prikazano dolgo čakalno dobo celo izkoriščajo za pritisk na zavarovance, da bi se ti odločili za samoplačništvo.

Z ugotovitvami so v ponedeljek seznanili Komisijo za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in ministrstvo za zdravje. Po opravljenih nadzorih ZZZS ocenjuje, da se - kljub še vedno določenim pomanjkljivostim - kakovost vodenja čakalnih seznamov v zadnjih letih pri večini izvajalcev zdravstvenih storitev izboljšuje, kar pomeni, da so nadzorne aktivnosti učinkovite.

Splošni bolnišnici Novo mesto so obračunali kazen v višini 15.200 evrov, Ortopedski bolnici Valdoltra 11.600 evrov, Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana 11.200 evrov, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina 6000 evrov, Splošni bolnišnici Murska Sobota 2800 evrov, Splošni bolnišnici Celje 1200 evrov in 800 evrov Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Kot pravijo, bodo ta denar namenili za širitve programov za skrajševanje čakalnih dob.

Napovedujejo pa tudi, da bodo v sedmih bolnišnicah v nadaljevanju nadzorni zdravniki ZZZS izvedli še dodatne finančno-medicinske nadzore, in sicer v Valdoltri, UKC Ljubljana, UKC Maribor, Kirurškemu sanatoriju Rožna dolina, ter v splošnih bolnišnicah v Slovenj Gradcu, na Ptuju in v Novi Gorici.

STA


Najbolj brano