Premier slovenskim diplomatom nalaga gradnjo verodostojnosti

Slovenski diplomati so danes na Brdu pri Kranju začeli tridnevni redni letni posvet. Uvodoma sta zbrane nagovorila zunanji minister Karl Erjavec in premier Miro Cerar, ki je poudaril pomen verodostojnosti za ugled diplomacije in države.

“Verodostojnost države se najprej vzpostavlja doma,” je diplomatom, zbranim na letnem posvetu, dejal slovenski  premier Miro Cerar (desno). Foto: STA
“Verodostojnost države se najprej vzpostavlja doma,” je diplomatom, zbranim na letnem posvetu, dejal slovenski premier Miro Cerar (desno). Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > “Verodostojnost države se najprej vzpostavlja doma, (...) da prevzete dolgove odplačujemo in izpolnjujemo druge svoje obveznosti, ki nam jih ni nihče vsilil, temveč smo jih prevzeli sami, da držimo dano besedo tudi, ko gre za zahtevnejše oziroma težke zadeve,” je Miro Cerar poudaril v svojem nagovoru.

V tej luči bo vlada tudi nadaljevala privatizacijo “tam, kjer smo se kot država k temu v preteklosti formalno pravno zavezali”. Dejal je, da bomo verodostojni le, če bomo dvignili politično kulturo.

Zavzel se je za krepitev gospodarske diplomacije, ki mora biti po njegovih besedah dinamična in pragmatična, a mora hkrati dosledno ostati v okviru načelne zunanje politike.

V tej luči se je dotaknil ukrajinske krize in odnosov z Rusijo, s katero Slovenija gradi prijateljske odnose, a “prijateljstvo ne more temeljiti na sprenevedanju”. Ocenil je, da ruska podpora separatistom na vzhodu Ukrajine ogroža temelje miru in varnosti v Evropi in svetu in da takšna dejanja zato ne smejo ostati brez odziva.

V nagovoru je nanizal tudi druge aktualne zunanjepolitične teme, ki čakajo slovensko diplomacijo v prihodnjem letu - od položaja na Bližnjem vzhodu in krepitve islamskega radikalizma v pojavu Islamske države, do odnosov s sosedami, med njimi predvsem Hrvaško, s katero se zaključuje proces arbitraže za določitev meje.

Podobno je agendo za slovensko diplomacijo v prihodnjem letu v nagovoru predstavil tudi zunanji minister Karl Erjavec. Na posvetu na Brdu pri Kranju je okoli 115 udeležencev, med njimi vsi voditelji 48 slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Letošnji, že 19. posvet slovenske diplomacije, je posvečen zlasti vlogi Slovenije v mednarodnem prostoru, pomenu gospodarske diplomacije in medresorskega sodelovanja oziroma enotnega nastopanja v mednarodnem udejstvovanju.

STA


Najbolj brano