Od premierja pričakujejo, da se jasno in javno opredeli do njihovih zahtev

“Skoraj dve uri je trajal pogovor pri predsedniku vlade. Vzel si je čas za nas, izmenjali smo si informacije. Predstavili smo mu naša stališča in tudi, v čem vidimo težave,” je povedal predsednik sveta delavcev Mirko Slosar in pogovor označil za pomemben korak naprej.

Popoldne se je  premier Miro Cerar v Ljubljani srečal s  
predstavniki luških delavcev. Foto: STA
Popoldne se je premier Miro Cerar v Ljubljani srečal s predstavniki luških delavcev. Foto: STA

LJUBLJANA > Premierju Miru Cerarju so predstavili predloge, ki so jih spisali na uporu. Cerar jim je obljubil, da bo zadeve proučil in v sodelovanju z ministrstvi odgovoril v doglednem času. Za manj zahtevne zadeve, kot je dovoljenje za dva vhoda v pristanišče, jim je Cerar zagotovil, da jih bodo obravnavali prednostno, druge terjajo več razprave. Za delavce je ključna točka ohranitev koncesijske pogodbe. Od premierja so slišali, da je bil dokument, ki je predvideval spremembe pri upravljanju pristanišča, zgolj del dopisovanja med ministrstvi in da Luka ostaja strateška naložba.

Predstavniki delavcev so včeraj predsedniku vlade predali zahteve, do katerih želijo, da se jasno in javno opredeli, “saj nam deklarativne izjave, da je Luka Koper, d. d. strateška državna naložba in da je 2. tir prioritetni projekt te vlade, niso dovolj. Te ponavljajoče se izjave in morda celo zaveze iz državnih dokumentov namreč ne zagotavljajo, da se ne bo spreminjalo veljavne koncesijske pogodbe ter modela upravljanja pristanišča, kar pogojuje nadaljnje uspešno poslovanje naše družbe. Zavzemamo se za naša delovna mesta, socialno varnost naših družin in dolgoročni razvoj družbe, ki je tudi v korist države,” so sporočili po pogovoru.

Opozorili so, da se je premier v svojem mandatu že od jeseni 2014 večkrat seznanil z bjihovimi problematikami in izzivi, vezanimi na njihovo dejavnost. Zato verjamejo, “da se bo po vnovični seznanitvi lahko končno ustrezno in konkretno opredelil do ključnih vprašanj, ki smo mu jih zastavili v prilogi. Želimo odgovore na temo možnosti polnega koriščenja obstoječe koncesijske pogodbe do leta 2043 ter ohranitev obstoječega modela pristanišča brez pristaniške uprave pod vodstvom Luke Koper, d. d. Razdiranje koncesijske pogodbe in uvedba pristaniške uprave bi za družbo pomenilo ali močno zmanjšanje poslov ali celo popolno izključitev družbe Luke Koper, d.d. iz pristanišča,” pravijo.

V primeru podelitve novih koncesij bi država morala razpisati odprt mednarodni razpis. “Novih koncesionarjev v pristanišču ne potrebujemo, saj Luka Koper, d. d. izrazito uspešno samostojno razvija pristanišče in je z obstoječim modelom upravljanja v prednosti pred konkurenco. Ob tem želimo tudi, da se do septembra 2016 Luki Koper, d. d. dodelijo vsa potrebna soglasja za nove površine in nove vhode v pristanišče ter na Vladi razširi območje koncesije Luki Koper, d. d., kot je predvideno po Državnem prostorskem načrtu. Tako bomo najhitreje in najbolje povečali donose, kar zahtevajo tudi Vlada in SDH,” dodajajo.

SR, spletno uredništvo


Najbolj brano