Premier Cerar vabi tuje vlagatelje v Slovenijo

Predsednik vlade Miro Cerar je danes na FDI Summitu na ljubljanski Ekonomski fakulteti napovedal, da si bo odločno prizadeval za ustvarjanje stabilnega okolja, da bo Slovenija privlačna za tuje vlagatelje. “Slovenija je velika priložnost za vlagatelje,” je dejal, a hkrati tudi priznal, da je treba še veliko narediti.

Predsednik vlade Miro Cerar je  na FDI Summitu  napovedal, da si bo odločno prizadeval za ustvarjanje stabilnega okolja, da bo Slovenija privlačna za tuje vlagatelje Foto: STA
Predsednik vlade Miro Cerar je na FDI Summitu napovedal, da si bo odločno prizadeval za ustvarjanje stabilnega okolja, da bo Slovenija privlačna za tuje vlagatelje Foto: STA

LJUBLJANA > “Nova slovenska vlada je trdno zavezana močni internacionalizaciji in privabljanju tujih neposrednih investicij,” je v svojem nagovoru udeležencem FDI Summita zatrdil premier Miro Cerar.

Slovenija je priložnost tako geografsko s strateškim položajem na Zahodnem Balkanu kot tudi s tradicionalno trgovinsko navezanostjo na Evropo. Pa tudi z visoko izobraženo delovno silo, infrastrukturo in inovacijsko naravnanostjo, je dejal Cerar več sto udeležencem foruma, med katerimi so tudi številni predstavniki tujih podjetij in vlagateljev.

Slovenija se zaveda, da so kriteriji za pridobivanje kvalitetnih tujih neposrednih investicij visoki in da bo treba narediti še veliko, da bi pristala med najbolj zaželenimi lokacijami v tem delu Evrope, je priznal premier.

Slovenija si želi predvsem greenfield investicij, vlada pa bo poskušala vlagateljem zagotoviti stabilno okolje, je poudaril. V prvi vrsti s stabilizacijo javnih financ z zmanjševanjem presežnega proračunskega primanjkljaja, je zagotovil Cerar.

Slovenija si bo prizadevala tudi za stabilizacijo bančnega in finančnega sistema, je napovedal Cerar in opisal pomen Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma “slabe banke” ter SID banke v tem procesu.

“Potrebujemo precej bolj učinkovit in transparenten način upravljanja z lastnino, ki bo v korist državnemu proračunu in slovenskim državljanom,” je dejal in napovedal sprejem strategije za upravljanje kapitalskih naložb, ki ne bo zgolj določila klasifikacije naložb, ampak s pristopom od spodaj navzgor določila strateške gospodarske panoge skupaj z dokumenti o specializaciji, je napovedal.

Zagotovil je, da bo Slovenija nadaljevala s privatizacijskim procesom, a opozoril bo ključna infrastruktura ostala v državni lasti. “Verjamemo, da je privatizacija lahko signal odprtosti in transparentnosti potencialnim tujim vlagateljem,” je prepričan predsednik slovenske vlade.

Nakazal je, da tudi slovenski vlagatelji ne bi smeli mirovati. Od že tradicionalne usmeritve na trge držav zahodnega Balkana bi se morali vse bolj posvečati tudi trgom hitro rastočih držav, je dejal.

STA


Najbolj brano