Prehranski varuh se že ukvarja s primeri nepoštenih praks

Prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek, ki je v začetku marca začel z delom, je že opravil prve pogovore z nekaterimi deležniki v verigi preskrbe s hrano, ki so predstavili primere nepoštenih praks. Najprej jih bo preveril, nato pa se bo javno odzval, je povedal.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Prvi mesec dela prehranskega varuha so zaznamovali spoznavni sestanki z nekaterimi deležniki v verigi preskrbe s hrano. Sestal se je s predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, v naslednjih dneh pa se bo srečal še s preostalimi deležniki.

Podgoršek se je kot prehranski varuh, ki je v Sloveniji novost, predstavil tudi na posvetu Zadružne zveze Slovenije v Portorožu. "Na podlagi teh predstavitev in spoznavanj mi je uspelo vzpostaviti tudi prve dialoge s posameznimi deležniki, ki so predstavili primere nepoštenih praks. Preden se bom tudi javno odzval, želim vse te primere tudi preveriti," je pojasnil.

Zato se je že srečal z agrarnimi ekonomisti, s katerimi se dogovarja za analizo stanja in sistemske rešitve, predvsem za zbiranje evidenc in podatkov, da bi lahko stalno spremljali posamezne artikle v prehranski verigi in njihove marže v verigi vrednosti.

Podgoršek se je marca sestal tudi z obema ministroma, ki sta ga predlagala na položaj, z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom ter ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, prvi sestanek pa je imel tudi z Javno agencijo RS za varstvo konkurence. Pogovarjali so se o usmeritvah varuha, o njegovi strategiji ter možnostih in ukrepih v primeru ugotovljenih primerov nepoštenih praks.

STA


Najbolj brano