Pregarje najmanjša, Koper največja

Največja osnovna šola na Primorskem je OŠ Koper, ki jo je v prejšnjem šolskem letu obiskovalo 859 učencev, najmanjša, če ne upoštevamo podružnic, pa je OŠ Rudija Mahniča - Brkinca na Pregarjah s 25 učenci.

Koprska osnovna šola, ki je nastala z združitvijo dveh mestnih 
OŠ, zaseda na vseslovenski lestvici 450 osnovnih šol drugo 
mesto po velikosti, saj ima 35 oddelkov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprska osnovna šola, ki je nastala z združitvijo dveh mestnih OŠ, zaseda na vseslovenski lestvici 450 osnovnih šol drugo mesto po velikosti, saj ima 35 oddelkov.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Pregarska šola je hkrati tudi najmanjša samostojna osnovna šola v Sloveniji. Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je bil pouk organiziran v treh oddelkih. Drugo mesto na tem seznamu pripada osnovni šoli v Čepovanu, ki je imela v prejšnjem šolskem letu 34 učencev. Manj kot 50 učencev je bilo minulo šolsko leto tudi na osnovnih šolah Kobilje (40, v Prekmurju) in Stari trg ob Kolpi (41).

“Nova” koprska osnovna šola, ki je nastala z združitvijo dveh mestnih OŠ, zaseda na vseslovenski lestvici 450 osnovnih šol drugo mesto po velikosti, saj ima 35 oddelkov. Če ne upoštevamo podružnic, je največja ljubljanska osnovna šola Vič z 872 učenci. Na njej je več oddelkov (36), kot je na Pregarjah ali Čepovanu učencev. Še več oddelkov in učencev imajo nekatere osnovne šole s podružnicami. Med njimi je s 1393 učenci največja Osnovna šola Louisa Adamiča Grosuplje, ki ima štiri podružnice in tako skupno pouk organiziran v 65 oddelkih.

Z novim šolskim letom 2015/2016 vrata zapirajo dve podružnici osnovnih šol na Primorskem - podružnica OŠ Pivka v Zagorju in podružnica OŠ Dobravlje v Šmarjah. Ukinitev grozi še najmanj 27 podružničnim šolam (od 330), ki imajo manj kot deset učencev. Najmanj učencev na slovenski ravni ima sicer podružnica dvojezične osnovne šole Prosenjakovci v občini Hodoš, in sicer le štiri. DES


Najbolj brano