Predstavniki sindikatov pred vlado za ohranitev socialnega dialoga

Pred poslopjem vlade se je nekaj minut pred dvanajsto zbralo nekaj sto predstavnikov sindikatov javnega sektorja. Vladi očitajo, da je enostransko končala pogajanja o plačah. Če bo treba, za ohranitev socialnega dialoga in pravice do pogajanj v prihodnje napovedujejo stopnjevanje svojih aktivnosti.

Predstavniki sindikatov javnega sektorja vladi očitajo, da je 
enostransko končala pogajanja o plačah. Foto: STA
Predstavniki sindikatov javnega sektorja vladi očitajo, da je enostransko končala pogajanja o plačah. Foto: STA

LJUBLJANA > V današnjem protestu sta sodelovali obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja. Zbrane pa je ob vodjih pogajalskih skupin Branimirju Štruklju in Jakobu Počivavšku nagovoril tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

Vlada pozabila, kaj je podpisala

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je spomnil, da je vlada lani s svojim podpisom zagotovila, da se bodo na letošnjih pogajanjih dogovorili o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov v prihodnjih treh letih. Prav to zagotovilo, da bo vsaj po desetih letih konec varčevanja, pa je pomembno prispevalo, da so kljub gospodarski rasti pristali le na delno odpravo varčevalnih ukrepov.

A je vlada po njegovih besedah v manj kot pol leta pozabila, kaj je podpisala. Z vnaprej načrtovanim izstopom iz pogajanj pa je posegla v eno temeljnih delavskih pravic: v pravico do pogajanj o ceni dela.

Počivavšek je dejal, da zahtevajo, da vlada spoštuje zaveze, ki jih je dala zaposlenim, da se vrne za pogajalsko mizo in se s sindikati dogovori o postopni odpravi preostalih varčevalnih ukrepov v obdobju do leta 2019. Prav tako zahtevajo, da se vlada ponovno zaveže, da parlamentu ne bo predlagala sprememb plačnega sistema in posegala v pravice delavcev, vključno s pravicami javnih uslužbencev, ne da bi imela za to soglasje sindikatov.

Borili se bodo za pravico do pogajanj, tudi s protesti in stavkami

“Z enostranskim izstopom z nedokončanih pogajanj je slovenska vlada zaposlenim v javnem sektorju vzela pravico do pogajanj o plačah, sindikatom pa mandat, da zastopamo interese delavk in delavcev,” je opozoril Štrukelj. “Kdor zavrača pogajanja, zavrača socialni dialog. Kjer ni socialnega dialoga, je konflikt. Kdo koga sili v konflikt v tem trenutku v tej državi, je povsem očitno. Vlada sili zaposlene v konflikt, ker krši dogovore,” je poudaril.

Napovedal je, da pred konfliktom ne bodo bežali, saj si pravice do pogajanj ne pustijo vzeti in se bodo zanjo borili. “Če se vlada ne bo vrnila na pogajanja v okviru podpisanih in prevzetih obveznosti in z nami sklenila dogovor o postopni odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, kot se je zavezala, ji bo čas do naslednjih volitev mineval ob stopnjevanih pritiskih, protestih, stavkah, zdaj enih, zdaj drugih, in na koncu vseh skupaj,” je napovedal.

Počivavšek je dejal, da so se danes zbrali tako predstavniki sindikatov iz državne uprave, kot širšega javnega sektorja. “Za pravice javnih uslužbencev se nas v pogajanjih bori 40, danes se nas je v podporo našim zahtevam zbralo več kot 20-krat toliko. In vladi sporočamo, da nas bo v prihodnjih akcijah prišlo še nekajkrat toliko, če bo vztrajala pri svojih neracionalnih ravnanjih, kršitvah dogovorjenih zavez ter zanikanju socialnega partnerstva in pravice do kolektivnega dogovarjanja,” je poudaril.

Podporo sindikatom javnega sektorja je izrekel tudi predsednik ZSSS Dušan Semolič. Stalni pritisk po zniževanju pravic delavk in delavcev v javnem sektorju po njegovih besedah ogrožajo tudi pravice delavcev v gospodarstvu. Kot je dodal, če vladi uspe odpraviti pravico do socialnega dialoga v javnem sektorju, bo to že jutri prizadelo tudi delavke in delavcev v gospodarstvu.

Koprivnikar: Vlada išče nove rešitve za odpravo varčevalnih ukrepov

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je že pred shodom, ob prihodu na sejo vlade, dejal, da mu ni razumljiva osnova za današnje proteste. Ponovil je, da se vlada iz pogajanj ni umaknila, ampak išče nove rešitve, kako zagotoviti odpravo varčevalnih ukrepov.

Proteste na nek način sprejema kot strah sindikatov, da bi jih zaobšli in ogrozili socialni dialog. To razume, vendar, kot zagotavlja, tega nikakor ne nameravajo, ampak iščejo rešitve, “kako tudi v javnem sektorju čim prej odpraviti varčevalne ukrepe, dobiti osnove za plačilo dobrih delavcev in na nek način pomladiti javni sektor in ga pognati v nov zagon”.

Po nekaterih informacijah se bodo predstavniki sindikatov po seji vlade sestali s premierjem Mirom Cerarjem.

STA


Najbolj brano