Predsednika za poglobitev gospodarskega sodelovanja med državama

Premier Miro Cerar je danes v Ljubljani sprejel turkmenistanskega predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji. V pogovoru sta potrdila zelo dober politični dialog med državama in spregovorila o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja.

Premier Miro Cerar je danes v Ljubljani sprejel turkmenistanskega predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, 
ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji.  Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes v Ljubljani sprejel turkmenistanskega predsednika Gurbangulija Berdimuhamedova, ki se mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Sloveniji.  Foto: STA

LJUBLJANA > Miro Cerar in Curbangulij Berdimuhamedov sta se prav tako zavzela za okrepljeno sodelovanje na področju kulture, izobraževanja in znanosti s poudarkom na študentski izmenjavi. Turkmenistanski predsednik je dejal, da zelo cenijo dobre odnose s Slovenijo tudi zaradi slovenskega članstva v EU, ki lahko zanje odpira vrata v unijo, so sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Kot je dejal slovenski premier, želi Slovenija gospodarsko sodelovanje s tradicionalnimi partnerji razširiti tudi na druge potencialne partnerje. Interes slovenskih podjetij za nova področja sodelovanja s Turkmenistanom je bil jasno izražen ob januarskem zasedanju medvladne gospodarske komisije, in sicer na področjih informacijske tehnologije, strojne industrije, bele tehnike, kmetijstva, predvsem vinogradništva, vinarstva, prehrambene industrije, turizma, avtomobilske industrije, je spomnil Cerar.

Turkmenistan želi do leta 2030 postati visoko razvita industrijska država

Ob tem je izrazil interes za vključitev slovenskih podjetij v novi infrastrukturni načrt Turkmenistana. Prav tako je po njegovih besedah Slovenija kot država z minimalnimi lastnimi energetskimi viri zainteresirana za diverzifikacijo virov in poti plina od drugod.

Kot je dejal Berdimuhamedov, želi Turkmenistan do leta 2030 postati visoko razvita industrijska država, zato so odprti za poglobitev gospodarskega sodelovanja s slovenskimi gospodarskimi subjekti, obenem pa so posebej zainteresirani za izobraževanje turkmenistanskega kadra.

Cerar je še dejal, da Slovenija močno podpira dialog, ki ga ima EU z državami, s katerimi želi dodatno okrepiti partnerstva. Med prioritetnimi področji je tudi Srednja Azija, zato se njegovih besedah tudi zavzemamo za napredek pri izpolnjevanju strategije EU za Srednjo Azijo na vseh področjih. Pri tem s stališča Slovenije prednjačijo vprašanja varnosti, vode, energetike, vladavine prava, demokracije in spoštovanja človekovih pravic, je navedel premier in izrazil upanje, da bo na tem področju dialog stekel in se okrepil.

Pogovor tudi o mednarodnih vprašanjih

Cerar in Berdimuhamedov sta se v pogovoru dotaknila tudi aktualnih mednarodnih vprašanj ter medsosedskih odnosov. Pri tem je turkmenistanski predsednik posebej izpostavil potrebo po stabilizaciji Afganistana, ki že kaže pozitivne trende, ter odnose z Iranom, ki je po njegovih besedah država z izjemnim naravnim, gospodarskim in človeškim potencialom, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Berdimuhamedov, ki ga na obisku spremlja številčna vladna delegacija, se je pred tem na Brdu pri Kranju srečal z gostiteljem, predsednikom Borutom Pahorjem, v četrtek pa bo obiskal še podjetje Iskratel v Kranju.

STA


Najbolj brano